6 храни за детоксикиране на черния дроб

Често се случва да го неглижираме, а той е един от най-натоварените органи в тялото ни

21.09.2020 | 17:28 Редактор: Георги Камарашев
6 храни за детоксикиране на черния дроб

Свикнали сме да мислим как да опазим сърцето и мозъка си здрави с подходящите за тях храни. Често обаче се случва да неглижираме черния си дроб, а той е един от най-натоварените органи в тялото, който изпълнява стотици съществени функции. Черният дроб е отговорен за производството на жлъчка, белтъци, за разграждането на глюкозата в кръвта, за секрецията на ензими и за детоксикирането на организма.

За да работи добре черният ни дроб също се нуждае от детокс. За да успеете да подпомогнете функцията му е добре да се храните с продукти, които са доказано полезни за черния дроб.

Ето списък с няколко храни, които гарантират детоксикирането му.

Грейпфрут

Грейпфрутът е любим на мнозина заради сладко-горчивия си вкус. Той е богат на огромно количество антиоксиданти, които предпазват черния дроб от увреждания и помагат за намаляване на възпалението в него.

Кафе

Кафето в умерени количества има редица ползи за здравето и черния дроб. То също е богато на антиоксиданти, които имат детоксикиращо действие.

Червени боровинки

Червените боровинки са едни от най-богатите на антиоксиданти плодове, които намаляват възпалението в черния дроб и могат да спомогнат за детоксикирането му, както и поддържането на функциите му в норма.

Орехи

Орехите са богати на омега-3 мастни киселини, които потушават възпалението в черния дроб. Те спомагат и за понижаване на мазнините в него, като така допринасят за намаляване на стеатозата.

Чесън

Чесънът може да спомогне за активирането на чернодробните ензими, които допринасят за детоксикирането на черния дроб.

Зелени листни зеленчуци

Листните зеленчуци са първенци в класацията по полезни за черния дроб храни. Те са много богати на хлорофил, което ги прави способни да абсорбират токсините от черния дроб и кръвта.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК