Защо пълнеем през нощта?

Една от причините за това може да е консумацията на твърде много сол

20.09.2020 | 12:55 Редактор: Ивет Арабова
Защо пълнеем през нощта?

Една сутрин стъпвате на кантара и сте доволни от видяното. Тренировките и диетата дават резултат и сте сигурни, че сте на правилния път. Продължавате в същото темпо, лягате си доволни и горди със себе си. На следващата сутрин повтаряте упражнението, но този път кантарът показва, че сте качили пет килограма. Възможно ли е?

За съжаление, напълняването през нощта е разочароващо и объркващо преживяване, което се случва дори и на най-добрите и най-стриктните от нас. Но не се плашете. Всъщност, не сте качили 5 кг. мазнини за една нощ. Все пак, натрупването на един килограм мазнини изисква консумация от около 3500 калории повече, отколкото може да изгорите. Така че, за да качите пет килограма, ще трябва да изядете близо 20 000 калории само за 24 часа.

Но напълняването с пет килограма водно тегло на ден е напълно възможно. "Важно е да знаете, че теглото ви ще варира ежедневно, но това не означава, че стратегията ви за отслабване се проваля“, казва д-р Джорджи Фиър пред Women's Health. Така че, ако стъпите на кантара и установите, че магически сте наддали няколко килограма, има определени фактори, които могат да допринесат за този ефект.

Тренираме твърде много

"След тежка тренировка, особено ако изпълнявате сложни движения, които изискват работата на много мускулни групи, лесно може да напълнеете с няколко излишни килограма в продължение на няколко дни“, казва Фиър. Тези микроскопични сълзи, които се появяват в мускулните клетки след всяка тренировка, се лекуват в процес на естествено възпаление. Това включва известно обединяване на течности около мускулните клетки, което може да ви накара да се надуете. Това обаче не означава, че трябва да пропускате силовите упражнения за изгаряне на калории. Просто оставете мускулите си да се възстановят и забравете за кантара.

Консумираме твърде много сол

Независимо дали чипсът е печен или пържен, излишният прием на натрий води до незабавно наддаване на водно тегло. Това може да причини подуване на глезените, корема и червата. Освен задържането на вода, похапването на солени закуски може да причини и проблеми с храносмилането.

Започнали сме високопротеинова, нисковъглехидратна диета

Фибрите са от решаващо значение за поддържане на добра храносмилателна система. Ако забравите за тях, пълнозърнестите храни, плодовете и нишестени зеленчуци, незабавно ще почувствате проблеми. "Ако не ходите до тоалетната няколко дни, това вътрешно задръстване може да доведе до наддаване на няколко килограма“, казва Фиър.

Цялата статия четете на Tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК