Кои храни са богати на витамини от група В?

Те отговарят за редица жизненоважни функции в организма, от които зависят органите и системите

16.09.2020 | 23:05 Редактор: Георги Камарашев
Кои храни са богати на витамини от група В?

Витамините от група В са много важни за здравето. Те отговарят за редица жизненоважни функции в организма, от които зависят органите и системите. Витамините от група В са В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В5 (пантотенова киселина), В6 (пиридоксин), В7 (биотин), В9 (фолат) и В12 (кобаламин).

Всеки от тези витамини има своите уникални и различни функции в организма. Те помагат на тялото да произвежда енергия, да синтезира важни молекули в клетките, да регулира работата на нервната система, мускулите и психичните процеси, да допринася за функциите на имунната система, кожата и още много други.

Необходимо е витамините от тази група да се набавят периодично чрез храната. Ето списък на някои храни, които са особено богати на витамини от група В.

Сьомга 

Сьомгата е много богата на всички витамини от група В с изключение на В9. Тя е отличен източник на В1, В2, В3, В5, В6 и В12. 

Слънчогледово семе 

Слънчогледовите семки са най-добрите растителни източници на пантотенова киселина. Освен това са много богати на В3, В5, В6 и В9. 

Пъстърва 

Пъстървата е риба с невероятно полезно месо. Тя е много богата на омега-3 мастни киселини и витамини от група В. Само 100 грама пъстърва доставя цели 57% от дневната нужда на тялото от витамини В.

Бобови

Бобовите са известни с техните големи количества фолати (В9). Чудесен заместител на месото са в това отношение, защото доставят големи количества витамини от група В.

Мляко 

Прясното и киселото мляко са богати източници на витамини В, по-специално на В1, В2, В5 и В12.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК