Как витамин Е е полезен за кожата ни

Той помага при увреждане на кожата от слънцето, белези и изгаряния

26.07.2020 | 18:20 Редактор: Наталия Тотева
Как витамин Е е полезен за кожата ни

Витамин Е се намираестествено в нашите тела и в някои храни. Ако се вгледате внимателно в продуктите си, най-вероятно ще намерите витамин E в повечето от тях. Говорим за серуми, овлажнители и кремове за очи. Може би дори сте опитвали и съставката във вид на добавка.

Но какво всъщност е витамин Е и как е полезен за кожата ни? Екип от експерти говорят пред Allure и разкриват това кой може да използва съставката, как да я използва и по какъв начин да я включи в рутината си за грижа за кожата.

Какво е витамин Е?

Да, той е витамин, но техническият термин се отнася до група съединения.

"Витамин Е е името на семейство на мастноразтворими антиоксиданти", пояснява козметикът Никита Уилсън.

Тя добавя, че има различни форми на съставката, като токоферилацетатът и токоферолът се срещат най-често в продуктите за грижа за кожата.

Въпреки че технически има 8 химически форми на витамин E, когато видите да се съдържа в продукта ви за грижа за кожата, то това почти винаги е токоферол. Това е единствената вариация, за която е признато, че отговаря на човешките изисквания.

Как витамин Е действа на кожата?

"Може да бъде много полезен за редица кожни заболявания, както и за заздравяване на кожата", смята казва дерматологът Ава Шамбан.

Според нея свойствата на витамин Е помагат за състояния като увреждане от слънцето, белези, изгаряния.

Витамин Е е антиоксидант и като такъв предотвратява окислителното увреждане на клетките и помага за премахването на свободните радикали. Последните са резултат от ежедневните стресови фактори на средата, като незащитено излагане на слънце и замърсяване на въздуха.

Още по темата четете в в Tialoto.bg.

Снимка: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК