Предозирането с витамин А вреди на черния дроб

Захарта може да бъде също толкова вредна за неговото здраве

16.07.2020 | 22:46 Редактор: Искра Ангелова
Предозирането с витамин А вреди на черния дроб

Консумация на алкохол, наднормено тегло, заседнал начин на живот, неконтролиран прием на билки... Това са само част от нещата, които излагат на риск нашия черен дроб. Някои от вас може би биха отговорили, че тези фактори не се отнасят за тях, защото не страдат от излишни килограми и рядко пият алкохол. Вижте с кое друго може да навредим на черния си дроб.

Консумация на захар и захарни изделия

Захарта е вредна не само за зъбите и кожата ни, но и за черния дроб. Честата консумация на рафинирана захар и високофруктозен царевичен сироп причинява мастно натрупване, което може да доведе до чернодробни заболявания. Когато консумираме твърде много захар под различна форма, черният ни дроб не може да се справи с нейното преработване.

Според някои проучвания, захарта може да бъде също толкова вредна за неговото здраве, колкото и алкохолът, дори и да не страдате от наднормено тегло. Ето защо внимавайте със сладкишите, как подслаждате кафето си, соковете от кутия.

Прекалено много витамин А от добавки

Нашето тяло се нуждае от този витамин. Той е изключително важен за здравето на очите, имунната система, кожата, дори за зачеването. Можем да си го набавим чрез консумацията на пресни плодове и зеленчуци, особено тези, които са червени, оранжеви и жълти, червено месо, риба, яйца, млечни продукти и други.

Решите ли да приемате хранителни добавки обогатени с витамин А, винаги се консултирайте с лекар, защото предозирането може да навреди на черния дроб.

Консумация на безалкохолни напитки

Според някои западни изследвания, хората, които консумират повече безалкохолни газирани напитки, са изложени на по-голям риск от безалкохолно мастно чернодробно заболяване.

Четете цялата статия в az-jenata.bg

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК