fallback

Консумацията на кои продукти вреди на черния ни дроб?

Професор Алексей Буеверов твърди, че най-опасна е фруктозата

15.09.2020 | 17:55 Автор: Георги Камарашев

Много хора страдат от неалхоколно омазняване на черния дроб, причината за което са излишните мазнини и захар в храната. Професор Алексей Буеверов разказва за продуктите, чиято прекомерна консумация може да предизвика хронично заболяване на черния дроб, пише РИА Новости.

Най-опасна е фруктозата, която се преработва в мазнини, а те на свой ред се отлага в черния дроб и предизвикват възпаление.

Руският учен подчертава, че хората много често консумират продукти с високо съдържание на такава захар, смятайки я за полезна.

Такива са например соковете. Фруктозата в тях е в най-вредната си форма – тя е разтворена, абсорбира се бързо и затова незабавно се преработва в мазнини.

Специалистът препоръчва хората да бъдат особено внимателни при консумацията на мед, който е "абсолютен шампион" по съдържание на фруктоза, предаде БГНЕС.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback