Възможно ли е да купите подходящ матрак, без въобще да сте го тествали?

Трябва да спазвате някои прости правила

08.09.2020 | 09:00 Редактор: Тодор Петров
Възможно ли е да купите подходящ матрак, без въобще да сте го тествали?

Глобалното разпространите на COVID-19 създаде извънредна ситуация, която наложи коренни промени в начина на живот на хората и техните потребителски навици. Това от своя страна доведе до нови предизвикателства към бизнесите. Новите условия дадоха отражение и върху производителите на матраци и продукти за сън.

Традиционно техните продукти се купуват, след като клиентите имат възможност да ги тестват в магазините или шоурумите на марката. Все пак купуването на нов матрак е инвестиция в добрия сън, затова потребителите искат да си гарантират, че са открили подходящ модел. В създалата се обстановка обаче, много от потребителите се отдръпнаха от пазаруването във физически магазини и големи търговски центрове и се насочиха още повече към електронната търговия.

Но възможно ли е да купите подходящ матрак онлайн, без въобще да сте го тествали? Според експертите в бранша това е напълно постижимо, ако спазвате някои прости правила. Ето как:

Каква е причината да се откажете от стария матрак?

Преди да пристъпите към покупка на нов матрак, експертите съветват да си изясните какви са причините, които са ви накарали да смените стария. Това може да е нещо просто, като естествената амортизация. Възможно е обаче старият матрак да ви е бил неудобен - много твърд или прекалено мек, не ви е осигурявал достатъчно опора, причинявал ви е дискомфорт и т.н. След като сте наясно какви точно са проблемите, знаете какво трябва да търсите в новия матрак.

Изяснете какви са изискванията към новия ви матрак

Направете списък с характеристиките на матрака, които са най-важни за вас. В това число задължително влизат размерите - стандартни или изработени по поръчка. Също така, твърдостта на матрака, която може да съобразите спрямо тази на предишния матрак. Материалът, от който да е направен продуктът, също има значение не само за твърдостта, но и от гледна точка на адаптацията към тялото, антибактериалните му свойства и удобството.

Не на последно място, определете бюджет. Ако имате нужда спешно да замените стария матрак, специалистите на Интершоп - компания с дългогодишен опит в търговията с матраци, съветват да следите за промоционални предложения. Обикновено онлайн често се появяват значителни намаления, от които може да се възползвате.

Идва ред да откриете подходящия модел

Вече имате ясна идея какъв матрак търсите, идва ред да го откриете. Онлайн има изключително много сайтове, които предлагат матраци. Затова на първо място се уверете, че сте попаднали на търговец с добра репутация. За да спестите време в разглеждане и търсене, използвайте филтри за цена, твърдост, материал и т.н., като изберете характеристиките, от които имате нужда. По този начин ще разгледате само модели, които са подходящи и отговарят на вашите нужди. Прочетете внимателно описанията и характеристиките в сайта и сравнете опциите.

Ако имате въпроси - обърнете се към консултант

В случай, че не може да откриете необходимата ви информация или имате допълнителни въпроси, може да се обърнете към консултант. От онлайн магазин Mattro споделят, че често клиентите се обръщат към онлайн консултантите им, като бърз и лесен начин да получат отговор на въпросите, които имат. По този начин си спестяват време и могат да получат професионален съвет, който ще им помогне да направят информиран избор относно новия матрак.

Матракът пристигна - какво следва?

След като сте направили поръчка, е време да тествате вашия матрак. Някои производители доставят матраците сгънати на руло, така че спазвайте инструкциите и изчакайте определеното време, преди да тествате матрака. В случай, че продуктът не оправдае очакванията ви, имате право на връщане и замяна. Различните търговци имат различна политика за връщане и за замяна, затова е добре предварително да се запознаете с нея.