Кои са признаците за наличие на хроничен стрес?

Тревожното чувство изчерпва защитните сили на организма

04.09.2020 | 10:07 Редактор: Виктория Гетова
Кои са признаците за наличие на хроничен стрес?

Стресът е един от механизмите за адаптация на организма към въздействието на външната среда. В отговор на силни емоции тялото започва обща мобилизация - мозъкът изпраща алармен сигнал, освобождавайки хормони в кръвния поток, предназначен да приведе всички наши органи и системи в повишена готовност.

Острите и не много силни натоварвания често са от полза за тялото, в крайна сметка те мобилизират всички наши резерви. Ако проблемът бъде разрешен успешно, такива "разклащания" оставят чувство на удовлетворение и ярките емоционални преживявания се помнят дълго време. Когато стресът обаче продължи дълго, той изчерпва защитните сили на организма и допринася за развитието на различни заболявания.

Ако стресът е продължителен, тялото се затруднява - хроничните заболявания се влошават, страдат нервната и сърдечно-съдовата система.

На фона на стреса често се развиват пептична язва, хипертония, бронхиална астма, захарен диабет и заболявания на щитовидната жлеза. Ако имаме главоболие, „скокове“ на кръвното налягане и безсъние или емоционалният стрес не изчезват повече от четири седмици, е добре да си обърнем внимание и потърсим помощ.

В същото време доброто хранене е от съществено значение за предотвратяване на стреса. Шампиони в борбата с нервното напрежение са крушата, кивито, грейпфрута и други цитрусови плодове, червените чушки, банани, кориандър, босилек, целина и др. Прасковите и гроздето са особено полезни.

Признаци на хроничен стрес:

 -Неспособност да се съсредоточим върху нещо;
 -Твърде чести грешки в работата;
 -Затруднена памет;
 -Чувство на умора твърде често

Кои са останалите признаци на хроничен стрес четете в puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК