Храната - метод за контрол на "невидимите“ възпаления в тялото

Можем да избягваме доказано вредните храни

28.08.2020 | 06:00 Редактор: Юлия Христова
Храната - метод за контрол на

Възпалението е един от естествените механизми на тялото за увеличаване на кръвния поток. По този начин в засегнатата зона се доставят максимално количество антитела и протеини, които да се борят с инфекцията, нараняванията, токсините или какъвто и да е друг външен агент. Когато възпалението настъпи внезапно вследствие на даден патоген, то е остро. Когато стане хронично, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като сърдечносъдови заболявания, рак, диабет, бъбречни заболявания, заболявания на дихателните пътища, болест на Алцхаймер, чернодробни заболявания.

Един от методите за контрол на "невидимите“ възпаления е храната. Можем да избягваме доказано вредните храни, които предизвикват възпаления в тялото като отговор от вредните им влияния.

Кои са четирите храни, които предизвикват най-силно възпаление в тялото и водят до заболявания?

Царевичен сироп, фруктозен сироп и други форми на добавена захар

Захарите, особено добавените такива, са изключително вредни във всяко отношение. Те предизвикват сериозни възпаления в тъканите на тялото, които могат да тлеят дълго време в организма и да предизвикат сериозни здравословни проблеми.

Сред забранените храни, пълни с добавени захари, са пакетирани гранола барчета, зърнени закуски, напитки, всички готови храни с добавена захар особено в течна форма. Тези храни могат да предизвикат диабет, инсулинова резистентност, да повишат кръвното налягане, да предизвикат цитокинова буря при инфекция, която да бъде опасна за здравето.

За сметка на тези храни продуктите с естествени захари и въглехидрати, като плодовете и зеленчуците, са полезната и здравословна алтернатива, от която организмът реално се нуждае. Те намаляват възпаленията и подобряват здравословното състояние.

Трансмазнини

Трансмазнините са изключително коварни и вредни. Те предизвикват възпаления, които водят до редица заболявания и влошаване на здравословното състояние. Частично или пълно хидрогенираните мазнини вече са забранени в производството на много държави, но не са напълно премахнати. Те причиняват системно възпаление в тъканите, което може да е много опасно и да доведе до сърдечносъдови проблеми, инфаркти и инсулти, диабет и заболявания на нервната система, отделителната система, черния дроб, жлъчката.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК