Бургазлия постави световен рекорд за 12-часово плуване без прекъсване

Следващата цел на Цанко Цанков е да преплува Гибралтар

23.08.2020 | 14:05 Редактор: Ивет Арабова

Бургаският плувец Цанко Цанков постави нов световен рекорд за непрекъснато 12-часово плуване в 50-метров басейн. Следващата цел на Цанко е да преплува Гибралтар за световен рекорд.

Младият плувец не само изпълни целта си да подобри постижението от 41 200 метра на словенеца Мартин Стрел от 1998 година, но го направи по безспорен начин. Той преплува това разстояние 2 часа и 12 минути преди изтичането на времето от 12 часа. 

"Усещането беше уникално. Успях да постигна много повече от това, което бях планирал. Разбира се, усетих огромната подкрепа на публиката и тези 250 деца, които бяха с мен“, сподели Цанко.
 
"Безкрайно съм щастлива, с което направи! И горда, че всичко постигна сам, абсолютно сам се подготви и това, което постави за цел, го изпълни", развълнувана бе майката на Цанко - Кармен Цанкова.

Горещината и слънцето не попречиха на Цанко Цанков в устрема му към успешния финал, като той поддържаше постоянно време при преодоляването на дължините. Бургазлии изпълниха до краен предел зрителските места в плувен комплекс "Флора“, за да аплодират своя любимец на финала. 

"Наистина много се гордеем, истински бургазлия със силен дух и много кураж му желая и успех“, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Повече от 200 деца от всички бургаски плувни клубове станаха съпричастни към маратона, като плуваха паралелно в съседните коридори на басейн "Флора“.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
2
0 rate up comment rate down comment 0
Плуващ
преди 3 години
1
3 rate up comment rate down comment 0
КАНАРА ПЛОВДИВ
преди 3 години