Никога не изхвърляйте тези неща в канализацията

Оризът набъбва при съприкосновение с водата

07.08.2020 | 15:16 Редактор: Искра Ангелова
Никога не изхвърляйте тези неща в канализацията

Когато измиваме съдовете за хранене, в канала на мивката попадат всякакви хранителни остатъци. Понякога съвсем съзнателно изхвърляме в канала храни, които са развалени или са останали в повече при готвенето. Каквато и да е причината да го правите, помислете преди да изхвърлите нещо с лека ръка в канала следващия път. Докато някои храни и течности са безобидни, други биха могли да ви създадат сериозни проблеми, като запушване на тръба.

Какво никога да не изхвърляте в канализацията?

Ориз

Оризът набъбва при съприкосновение с водата. Ако изхвърлите ориз в канала той може да задръсти много сериозно тръбите и да предизвика запушване. Никога не го правете.

Олио и зехтин

Течните мазнини, като зехтинът и олиото, могат да изглеждат като безобидни за канала, но не са. В контакт с водата те образуват лепкава смес, която е основа за облагане с плаки по стените на тръбите, което води до запушване вследствие на други попаднали и залепнали по олиото частици.

Брашно

Брашното също е неподходящо за безопасно изхвърляне в канала, защото заедно с водата образува лепкава каша, която задръства канализацията.

Утайка от кафе

Кафето е сред най-често изхвърляните отпадъци в мивката или в тоалетната, но не трябва да е така. Утайката от кафе може да се смеси с други частици и отпадъци в канала, които да образуват блокаж.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК