Защо е изключително важно да пием вода сутрин

Дехидратацията е една от многото причини за поява на главоболие

04.08.2020 | 15:02 Редактор: Искра Ангелова
Защо е изключително важно да пием вода сутрин

Най-честата рутина сутрин е свързана с посягане към чашата с кафе, за да се събудите. Това е погрешна стратегия, която е вредна за здравето, въпреки че много хора я възприемат като свой ритуал.

Най-важната течност, от която има нужда тялото ви веднага след събуждане, е водата. Пиенето на вода сутрин е жизненоважно, защото е не само полезно, а регулира редица процеси в организма.

Подобрява метаболизма

Пиенето на вода сутрин на гладно дава тласък на метаболизма. Изпиването на чаша вода на празен стомах ускорява обмяната на веществата и подобрява хормоналния баланс. Освен това прави храносмилането по-ефективно в следващите часове от деня.

Облекчава киселините и лошото храносмилане

Ако превърнете пиенето на вода сутрин след ставане ще се уверите в положителния ефект, който водата има върху храносмилането. Тя прочиства киселините от хранопровода и подготвя стомаха за закуската след това.

Предотвратява камъни в бъбреците

Пиенето на достатъчно количество вода още от сутринта стимулира отделянето на урина, което е полезно за работата на бъбреците. Освен това пиенето на вода предпазва и пикочните пътища от инфекции и бактерии.

Облекчава главоболието

Дехидратацията е една от многото причини за поява на главоболие. Много често се намираме в лека дехидратация без да го усещаме, защото забравяме да пием достатъчно вода. Ако превърнете пиенето на чаша вода сутрин в свой ритуал след ставане, това ще намали честотата на поява на главоболие.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК