Кога е безопасно да се върнем на работа след настинка?

Важно е да се съобразите с типа на средата

26.07.2020 | 10:00 Редактор: Наталия Тотева
Кога е безопасно да се върнем на работа след настинка?

Работната среда е дом на редица бактерии. Това важи особено за сезона на гриповете и вирусите, който с промените във времето сякаш е безкраен. Работата на места тип "open space" повишава вероятността да се разболеете, тъй като сте заобиколени часове наред от хора в затворено пространство.

Често някой колега, който вече си е взел болничен и твърди, че е изкарал грип/настинка се завръща на работното си място и с няколко остатъчни кихания и успява да зарази и останалите. Това повдига въпроса кога е безопасно да се върнете на работа, след като сте били вкъщи с температурата.

На първо място е добре да се съобразите с работната среда. Ако работите с деца или възрастни, които са с по-нисък имунитет, останете у дома, докато се излекувате напълно и нямате никакви симптоми.

Според здравните експерти, ако се чувствате достатъчно добре да станете от леглото и да отидете на работа, трябва да сте взели всички мерки да не разпространите заразата на работата си.

Понякога пълното възстановяване след обикновен грип става в рамките на 2-3 седмици. Болничният най-често покрива седмица в зависимост от сериозността и степента на заболяването, така че ще се наложи да се върнете на работното си място, дори да не сте напълно излекувани.

Четете повече по темата в Tialoto.bg.

Снимка: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК