Артист постави тоалетна чиния като паметник на политическия ни елит

Идеята е на Виктор Влаеску, а той казва, че всеки разбира посланието по различен начин

24.07.2020 | 19:48 Редактор: Ралица Братанова

Тоалетна чиния като паметник на българския политически елит. Произведението на модерното изкуство се появи в разгара на протестите и предизвика полюсни реакции в социалните мрежи.

Годината е 2009. Чешкият скулптор Давид Черни създава инсталация, в която България е представена като тоалетна. Българското правителство реагира и тоалетната е покрита с черен плат. 

10 години по- късно страната ни явно предизвиква същата аналогия. Защото върху постамент в столична градинка се появява тоялетна чиния с надпис "В памет на българския политически елит".Идеята е на визуалния артист Виктор Влаеску. 

"Всеки по различен начин разбира и разшифрова посланието, моята функция като артист е да извадя нещо от контекста и да го поставя в нов контекст и оттам нататък всеки да разбира и да интерпретир", сподели той.

Оказва се, че мястото е с история. Но дори старите лозенчани не помнят кога постаментът е поставен в градинката. Знае се само, че преди 30 години там е стоял бюстът на деец от социализма. 
Разрешение за новата инсталация не е търсено. И не е давано. Въпреки че тоалетната чиния е поставена сравнително скоро не липсват и посегателства. 

Харесвано или не, WC изкуството има дълбоки исторически корени. Още преди век Марсел Дюшан представя обърнат писоар като фонтан, с което скандализира артистична Европа.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК