Какво не трябва да правим при слънчево изгаряне

Това е често срещан проблем през топлите месеци

22.07.2020 | 23:22 Редактор: Наталия Тотева
Какво не трябва да правим при слънчево изгаряне

Слънчевото изгаряне е често срещан проблем през топлите месеци. Понякога е трудно да го избегнем, освен ако през цялото време не мислим как да се предпазим от него.

Когато се случи е добре да не допускаме грешки, които влошават състоянието на кожата ни и пречат да се възстановим.

Не слагайте грим върху изгорялото място

Ако лицето ви е изгоряло и не искате това да личи, вероятно се изкушавате да се гримирате. Но това увеличава риска от инфекции, влошава състоянието на кожата. 

Също така може да доведе до принудително обелване на мъртвата кожа без подлежащата такава да е достатъчно укрепнала. 

Не използвайте алое вера с петролни примеси

Ако използвате гел от алое вера, за да облекчите изгарянето, трябва да знаете, че е необходимо той да е натурален и без никакви примеси. Избягвайте продукти с алое, които съдържат петролни примеси и други вредни за кожата добавки, използвани в козметичната индустрия.

Не забравяйте да се хидратирате

За да помогнете на кожата да се възстанови е нужно да хидратирате тялото си много добре. Недостатъчните количества вода в тялото пречат на оздравителните процеси при изгаряне.

Не пукайте мехурите

При по-дълбоко изгаряне се вдигат мехури, пълни с течност. Погрешно е схващането, че пукането на мехурите ускорява процеса на зарастване и възстановяване. Всъщност тo може да предизвика инфекции и възпаления на нежната кожа под изгарянето.

Не ексфолирайте

Ексфолиращите продукти съдържат гликолова киселина, ретиноиди, салицилова киселина, които имат абразивно действие и са агресивни за кожата, още повече ако е изгоряла. В никакъв случай не трябва да се прилагат след слънчево изгаряне.

Четете повече на Az-jenata.bg.

Снимка: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК