Как да предпазим от изгаряне кожата си през лятото?

Темата коментира дерматологът д-р Янита Михайлова

16.07.2020 | 10:15 Редактор: Георги Камарашев

В разгара на летния сезон все повече българи се насочват към черноморските ни курорти. Знаят ли обаче нашенците как да пазят кожата си от яркото слънце? Дерматологът д-р Янита Михайлова коментира темата пред Bulgaria ON AIR.

"Слънцето наистина е един от факторите, които най-силно увреждат кожата ни. Трябва да сме много отговорни към нея. Защитата обаче трябва да бъде целогодишно. Най-много увреждания на кожата се случват през инцидентните слънчеви изгаряния, които не са само през лятото. Случват се и през март примерно", обясни специалистът в "България сутрин".

По думите ѝ, винаги когато отиваме на море, трябва да сме подготвени със слънцезащитен крем - за тяло и за коса. Тя подчерта, че темето, ушите и вратът са местата при мъжете, които често остават неглижирани и поради тази причина изгарят първи.

"Според едно проучване само 10% от хората поставят ежедневно слънцезащитен продукт. От тях само 3% са мъже. Слънцезащитата трябва да бъде ежедневна. Тя трябва да бъде нанасяна няколко пъти през деня. Слънцезащитните продукти трябва да се повтарят по правилото 9 - 12 - 15 ч.", допълни дерматологът.

Д-р Михайлова увери, че в сертифицираните аптеки е минимален рискът да попаднем на фалшив продукт. Според нея слънцезащитният филтър е гарант за сигурността на продукта. 

"Освен фактора и честото нанасяне, бих искала да обърна внимание на количеството. Масово хората поставят твърде малко количество от съответния продукт. Ориентировъчно половин чаена лъжичка слънцезащитен крем е количеството, което трябва да се постави на лице и шия. 8-9 чаени лъжички е количеството за цяло тяло - това е 1/3 от тубата. Почти никой не използва това количество на защита", каза още д-р Михайлова.

Според нея 3 са стъпките, които трябва да спазваме през лятото, за да осигурим максимална протекция на кожата си: ексфолиация, хидратация и слънцезащитен крем.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК