Как да разпознаем бърнаут синдрома - фактите, които не знаете

Той предизвиква усещане за разочарование, безпомощност и крайно изтощение от работа

08.07.2020 | 18:07 Редактор: Ралица Братанова
Как да разпознаем бърнаут синдрома - фактите, които не знаете

Бърнаут синдромът е психоемоционално състояние, от което напоследък все повече хора страдат. Клиника Майо го свързва с работата и го определя като "състояние на физическо или емоционално изтощение, което включва чувство за понижени постижения и загуба на идентичност". 

Бърнаут е много повече от това да се чувствате уморени. Той предизвиква усещане за разочарование, безпомощност и крайно изтощение от работата и натовареното ежедневие. Световната здравна организация го класифицира като легитимна диагноза, пише Az-jenata.bg.

Бърнаут не е едно и също със стреса

Въпреки че бърнаут изглежда и се усеща като много висок стрес в организма, това не е съвсем така. Двете неща са тясно свързани, но не са едно и също. 

Стресът се появява за кратък период от време поради конкретно обстоятелство. Колкото по-дълго е налице това обстоятелство, толкова дълго ще трае и стресът, тоест нивата на хормони на стреса ще останат високи.

Бърнаут се състои от три основни чувства

Изследователите смятат, че професионалното прегаряне се състои от три различни чувства, пише redbook.com, а именно изтощение, цинизъм и липса на професионална ефикасност. Изчерпването при бърнаут е предизвикано от хронична умора и прекомерни изисквания към работата, както и очаквания. 

Цинизмът е вид откъсващо се, дистанциращо се отношение към работата от страна на страдащия, породено от личната невъзможност за справяне с ангажиментите. Липсата на професионална ефикасност възниква, когато човек с бърнаут се чувства все по-малко способен да се концентрира и да се справя със задачи, с които допреди това е успявал.

Бърнаут се свързва с повишен риск от редица заболявания и състояния

Бърнаут синдромът не представлява само психоемоционална лабилност. Той може да засегне тялото физически и да предизвика заболявания и състояния, индиректно провокирани от продължителния стрес. Според изследвания от 2017 година, бърнаут се свързва с диабет, диабет тип 2, висок холестерол, болки в ставите и костите, умора, сърдечносъдови заболявания, проблеми със стомашно-чревния тракт, дихателни затруднения, пише redbook.com.

Интровертите са по-склонни към бърнаут

Интровертите са значително по-склонни към редица състояния, свързани с повишената чувствителност и потиснатост, която носят в характера си. Сред тях са депресия, безпокойство, тревожност, склонност към бърнаут. Тези състояния засягат по-рядко екстровертите, защото те са по-емоционално стабилни, не толкова задълбочени в анализирането на ситуациите и по-малко чувствителни от интровертите.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК