Снимки на Венера показват "тъмни петна", може би са микроорганизми

НАСА предложи мисия за изследване за възможността за човешко заселване на планетата

06.07.2020 | 23:07 Редактор: Ивет Арабова
Снимки на Венера показват

Отдалеч Венера изглежда като най-необитаемата планета от всички. Под атмосферата ѝ от въглероден диоксид/азот, 90 пъти по-плътна от тази на Земята, се спотайва адска повърхност. Ден или нощ - на повърхността на Венера е непрекъснато 470°C - най-горещата планета от всички.

Въпреки че успешно изпратихме много апарати, всички те се провалиха само след часове. Причината? Слой облаци от сярна киселина обгръща Венера на голяма надморска височина, съобщава "Форбс“. Тези излъчващи радиация облаци създават огромен парников ефект: отговорен за невероятните температури на Венера.

Ново проучване на aстрономи обаче показва, че над върха на облаците условията стават далеч по-гостоприемни. На височина от 60 километра температурата и атмосферното налягане са подобни на тези на Земята. Точните съставки за живота, включително богатите на въглерод, кислород и азот молекули, са в изобилие. Ултравиолетови снимки на Венера показват “тъмни петна”, които учените предполагат, че може да са микроорганизми.

Цепелин, пълен с възможен за дишане въздух, ще “плава” на тази надморска височина, което прави възможно разследващите мисии. Според ситуацията над най-горните облачни слоеве Венера може да бъде наречена "райска планета“. НАСА предложи мисия, посветена на изследване за възможността за човешко заселване там, пише БГНЕС.

За живот отвъд Земята небесата на адската планета Венера може би, изненадващо, ще се окажат подходящи, пише "Форбс“.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК