Все повече възрастни страдат от дефицит на важни протеини

Здравословният избор са белите меса, месата без тлъстини и пълнозърнестите храни

23.06.2020 | 23:10 Редактор: Искра Ангелова
Все повече възрастни страдат от дефицит на важни протеини

Протеините са отговорни за много повече процеси в тялото, отколкото само за натрупване на мускулна маса, както много хора мислят. Този макроелемент е част от всяка клетка в тялото и помага за изпълнението на редица жизнени процеси и много ежедневни функции, важни за това да сме здрави.

Тялото се нуждае от минимум 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло на ден. Ако тежите например 75 килограма, ще са ви необходими около 54 грама протеин дневно.

Според проучване, проведено върху над 12 хиляди възрастни, цитирано от livestrong.com, получаването на достатъчно протеини на ден помага за поддържане на физическото здрави и нормалните ежедневни функции, включително ходене, което се счита за базово и задължително движение на тялото през деня.

Жизненоважният макроелемент в храненето е наистина необходим и за да получим необходимите от него ползи трябва да се предпазваме от едни от най-често допусканите грешки с приема му. Кои са те?

Не получавате достатъчно качествен протеин

Диетите на растителна основа са все по-популярни. Месото се демонизира и на него се приписват всякакви опасни заболявания. Затова и все повече възрастни страдат от дефицит на важни протеини, необходими за здравето.

Онова, което би следвало да се премахне от диетата, според Harvard Health Publishing е преработеното месо, както и червените меса в големи количества. Здравословният избор са белите меса, месата без тлъстини, пълнозърнестите храни, бобовите растения, ядките и семената. Освен на качествен протеин те са доставчик и на важни аминокиселини, фибри, витамини, минерали и антиоксиданти.

Важно е да се отбележи, че растителните източници на протеини имат по-малко количество аминокиселини от месните, но с подходяща комбинация на растителните храни все пак може да се доставят на организма всички необходими аминокиселини и протеини за ежедневните нужди. Това констатира проучване от 2017 година, публикувано в Journal of Geriatric Cardiology.

Четете цялата статия в az-jenata.bg

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК