Негово Величество стомахът и всичките му капризи

Той е обречен да страда, когато прекалим с храната или алкохола

21.06.2020 | 10:38 Редактор: Александра Иванова
Негово Величество стомахът и всичките му капризи

Стомахът е деликатен орган - почти всяко физическо и психическо неразположение влияе на състоянието му. Той е обречен да страда, когато прекалим с храната или алкохола, а също от липсата на сън, стреса, недостатъчната физическа активност. Ето няколко прости правила, за да облекчите неволите му. 

ВОДА 30 МИНУТИ ПРЕДИ ХРАНЕНЕ

"Добрата хидратация ще позволи на тялото ви да произведе достатъчно хидрохлорна киселина, която е отговорна за храносмилането", обяснява Шона Уилкинсън, британски специалист по хранене. Този половин час е нужен, за да може водата да напусне стомаха и да не разрежда стомашните сокове, за да справят те ефективно с разграждането на храната. Логично е, че не е препоръчително да пиете вода по време или веднага след ядене.

ДЪВЧЕТЕ ДОБРЕ

Чували сте, че трябва да сдъвквате поне 30 пъти, преди да глътнете храната си. За съжаление това е самата истина - дъвченето стимулира производството на стомашни сокове и спомага за отделянето на повече слюнка, с която да преглътнете храната си. Така пък не гълтате излишен въздух. Което обяснява защо бързото хапване, особено когато е на крак, е причина за повече газове с корема и по-некачествено усвоена храна. "Дъвчете също супите и дори плодовите нектари - ако не го правите, тялото ви няма да произведе достатъчно ензими, които да ги разградят", допълва Уилкинсън.

ДОБАВЕТЕ ПОДПРАВКИ

Както някои храни се отразяват добре на стомаха ви (чесън, банани, кисело мляко, естествено ферментирали зеленчуци), така и някои подправки имат почти магическо действие за добрата му работа. Пикантните като кайенския пипер са в състояние да намалят подуването за минути. Също толкова благотворно е действието на куркумата, която има противовъзпалително действие. Може да добавите лъжичка на прах към ястията си, чайовете, соковете си или пък да си купите куркума на таблети.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Като споменахме хапчета, лесен и евтин начин да контролирате зловредните микроорганизми по стомашно-чревния си тракт е, като пиете активен въглен след всяко хранене. Той поема в стотици пъти повече токсини от собствената си маса. Или пък приемайте пробиотици, които да успокоят полуделите от непоносимост към млечните продукти микроорганизми в стомаха.

ЧАЙ ВМЕСТО БЕЗАЛКОХОЛНО

Газираните напитки съдържат газ – ясно е, че няма как да очаквате да не сте с издут корем, ако сте изпили две бири или кутийка кола. Поне временно ги заменете с вода с лимон или краставица, а защо и да не наблегнете на консумацията на определени чайове? Тези от мента, резене, копър, кориандър влияят добре на храносмилателната система. Чаят от джинджифил също е мощно оръжие срещу газовете, пък и е полезен за имунитета ви. Някои диетолози съветват да пуснете корен джинджифил в сокоизтисквачката и да ползвате получения сок при спешни случаи на подуване и болки в стомаха.

ИЗБЯГВАЙТЕ ОБИЛНОТО ХРАНЕНЕ

Шона Уилкинсън е категорична: "Ако се нахраните стабилно, оставате сити за по-дълго, но така поемате и повече калории. Вместо три пъти на ден опитайте да се храните между 4 и 6 пъти, но с по-малки порции. Така няма да се чувствате преяли и издути. Определени храни също причиняват излишни газове, като варивата и кореноплодните. Въпреки че са ниско калорични, ви съветвам да ги замените с домати и зелена салата“, съветва тя.

НЕ ДЪВЧЕТЕ ДЪВКА

Правите го след хранене за свеж дъх или винаги, когато ви се хапва нещо сладко, а дъвката в устата ви пречи да посегнете към поредната вафла. Дъвченето на дъвка обаче е причина да гълтаме излишен въздух, който се превръща в газове. Освен това процесът на дъвчене стимулира слюнчената секреция и организмът ви започва да очаква храна, а вие – да се чувствате гладни.

ДОБАВЕТЕ ЗЕЛЕНИНА

Спанак и аспержи – и двата зеленчука са грижовни към храносмилателния ви тракт, но по различен начин. Аспержите са богати фолиева киселина, витамини А, С, Е и К и хром и имат естествено диуретично действие. Спанакът съдържа фибри и витамин С, които помагат на стомашната лигавица да е във форма.

Материалът е публикуван в бордното списание на Bulgaria Air

АвторКристина Нигохосян

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК