6 предложения за незабравима есенна почивка

По-малко туристи, по-меко слънце и меланхоличното усещане за изнизалото се лято

21.06.2020 | 08:15 Редактор: Наталия Тотева
6 предложения за незабравима есенна почивка

Има нещо особено романтично в есенните пътешествия. За разлика от лятната ваканция, те са по-бавни и насочени повече към вътрешните ви преживявания за мястото, отколкото към пълен релакс или купон с приятели.

Пътуването през септември, октомври и началото на ноември звучи като занимание, което да предприемете сами. Или поне с някой сравнително мълчалив спътник.

Ето 6 дестинации, които са особено красиви през есента и ще събудят поета във вас.

ПРАГА

"Babi leto" – така наричат чехите циганското лято. А в столицата то се характеризира с ниско слънце, което окъпва в златиста светлина и без това романтичните очертания на града. 

Прибавете към това пъстрите листа на дърветата от двете страни на Вълтава и получавате истинска приказка. Започнете разходката си от Карловия мост с готическите статуи, на който някога е можело да се разминат четири карети едновременно, но вече е пешеходен.

Около реката се откриват гледки към катедрата "Св. Витус", както и към замъка. Хладното време предразполага към посещения на някои от музеите в града – ако от този на Франц Кафка ви натежи, се прехвърлете на Choco-Story за историята на шоколада. Но не преди да сте хапнали нещо солено, като местния гулаш с чаша "Пилзен".

ЛИСАБОН 

Мекият средиземноморски климат на португалската столица ще ви се отрази добре, ако вече тъгувате по лятото. По това време тук може и да превали, но дъждът не е болка за умиране особено на фона на значително по-ниските цени на хотелите в сравнение с високия сезон. Какво да правите в Лисабон?

Чудим се откъде да започнем: дали от замъка Castelo de Sao Jorge, построен от маврите през Средновековието, от музея на прочутите португалски керамични плочки азулежош, от величествената катедрала Se de Lisboa или популярните площади Rossio и Praca Do Comercio, които са сърцето на града? Може би ще искате да слушате фадо и да пробвате морска храна в традиционните ресторанти marisqueiras?

Или пък ще излезете от града, за да се озовете в Синтра с приказния дворец Palacio da Pena? Екскурзия в обратната посока (тоест на югоизток) ще ви отведе в близкия Сетубал, където да пробвате местни вина. Какво по-добро време от есента за това?

БРЮЖ

Средновековният белгийски град минава за един от най-красивите в Европа не само през есента. Само тогава обаче може да видите почервенелите от листата на дивата лоза фасади на сградите, отразени във водата на каналите. Калдъръмените улици, кулите на замъци и църкви, които се появяват почти зад всеки ъгъл и живописните площади ще затоплят душата ви не по-малко от чаша горещ шоколад.

Какаовото лакомство за мнозина е основната причина да се озоват в града, а фактът, че лятото е минало и няма нужда да се притеснявате как ще изглеждате по бански, носи известно успокоение на съвестта, когато опитвате поредните ръчно правени бонбони.

ШОТЛАНДИЯ

Идиличната природа, излязла като от поезията на Робърт Бърнс, е особено красива именно есенно време, когато цветовете на горите се отразяват в многобройните езера и ще ви накарат да забравите популярните с листопада си Масачузетс, и Майн в САЩ.

Китното и сравнително непознато градче Бридж ъф Орки в планината Шотландски Хайлендс предлага цялата пасторална картинка, която се появява в главата ви при думата "Шотландия". Полегати хълмове, безкрайни поля, езера, замъци и, разбира се, дестилерия за уиски изникват от леката мъгла пред вас, за да се скрият отново.

В езерото Тула малко островче е като концентрирана версия на пейзажа наоколо с цялата палитра от зелено през златисто до кърваво червено. Пътеката Уест Хайланд е популярен пешеходен маршрут малко извън Глазгоу, което означава, че когато идиличните гледки ви дойдат в повече, най-големият шотландски град е на ваше разположение.

ГРЮЕР

Няма как Алпите да останат извън препоръчителните места за посещение през първите месеци след края на лятото. Пешеходните маршрути не са наводнени с туристи, а склоновете на планината са изпъстрени с цветове.

Не дълъг и сравнително лек маршрут, който ще ви даде оптимална представа за есенните швейцарски Алпи, е Chemin du Gruyère – 3-часов поход, който започва от фабрика за шоколад и завършва в мандрата за производство на световноизвестното едноименно сирене грюер. Долината на река Саане и езерото.

 Грюер са други места, които да разгледате, ако се задържите за по-дълго, подмамени от кулинарните и природни бижута.

КИПЪР

Колкото и красиви да са пъстрите есенни листа, на някои хора им е особено трудно да се разделят с лятото.

Тогава на помощ идват полетите до сравнително близка дестинация, в която обаче лятото продължава и през октомври – Кипър.

Средиземноморският остров е достатъчно на юг, за да се гордее с климат като този в Близкия изток. Богатата история и пъстро културно наследство в комбинация с лазурна вода и чисти плажове го правят притегателна дестинация за топлолюбците. Не пропускайте и факта, че само на километри от брега са планините Троодос, по чиито склонове растат лозите, от които се произвежда кипърското вино.

Текст: Кристиана Нигохосян

Материалът е публикуван в бордното списание на Bulgaria Air

Снимки: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Е да, след като ще изпуснем лятото, да се опитаме да създаден есенен сезон за почивка... Сигнализирай за неуместен коментар