Пиенето на бира всяка вечер носи вреди, но и неочаквани ползи

Напитката има противоречива природа

13.06.2020 | 19:58 Редактор: Ивет Арабова
Пиенето на бира всяка вечер носи вреди, но и неочаквани ползи

Пиенето на бира е любима награда след дълъг работен ден. Бирата е една от най-желаните нискоалкохолни напитки, консумирана от милиони хора по света всеки ден. Но какво може да последва от ежедневната консумация на бира?

Както всяка алкохолна напитка, така и бирата има своите позитивни и негативни ефекти върху организма. Тя може да помогне за подобряването на даден проблем, да понижи риска от поява на дадено заболяване, но същевременно да увеличи рисковете за други здравословни проблеми. Нейната противоречива природа трябва да ни накара да преосмислим някои свои навици в консумацията на алкохол и да се придържаме към максимална умереност.

Какво се случва в тялото, когато пиете бира всяка вечер?

Може да намалите риска от сърдечносъдови заболявания

Тази новина може да ви зарадва и да ви накара да продължите с любимия си навик да пиете по чаша бира всяка вечер. Изследователи от Бостън откриват, че около 20% от мъжете и 16% от жените, които пият бира всеки ден, имат по-малък риск да получат сърдечносъдови усложнения. Изследователите подчертават, че голямото количество концентриран алкохол има тъкмо обратния ефект върху сърдечносъдовата система, пише thelist.com.

Пиенето на бира всяка вечер може да ви направи по-склонни към рак

Според проучване от 2018 година, публикувано в Discover, редовната консумация на алкохол води до повишен риск от рак. Според Световната здравна организация, пиенето на алкохол може да се окаже рисков фактор за редица видове рак, включително на дебелото черво, черния дроб, ларинкса, фаринкса, устната кухина, гърдата.

Но пък можете да живеете по-дълго

Науката разглежда различни аспекти от влиянието на бирата върху човешкото тяло, както и на алкохола въобще. Ето защо влиянията им могат да са както положителни от определени страни, така и негативни от други. Друго изследване от 2016 година пък показва, че редовното пиене на малки количества бира всеки ден би могло да повиши шанса ви да живеете по-дълго.

Същевременно може и да съкрати живота ви

Не всеки медицински специалист вярва, че бирата удължава живота. Някои са на обратното мнение. Изследване, публикувано в Medical News Today, показва, че хората, които пият бира ежедневно, са с по-висок риск от преждевременна смърт поради отключване на хронични заболявания, рак и сърдечносъдови инциденти.

Цялата статия четете на Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК