Какви вещи за късмет взимат със себе си астронавтите в Космоса?

Най-често те се спирали на снимки на семействата си

10.06.2020 | 21:20 Редактор: Юлия Христова
Какви вещи за късмет взимат със себе си астронавтите в Космоса?

Когато тръгват на приключение, хората не взимат само най-важното, но и предмет или тотем, който им носи късмет. За вярващите това може да е разпятие, броеница или дори Kорана. Суеверните моряци носят амулети, за да си осигурят "спокойно плаване". Войниците пазят снимките на семействата си, а още преди да е измислена фотографията, те имат навика да носят със себе си кичур от косата на любимата си, пише dnes.bg.

А когато преди няколко седмици двамата астронавти на SpaceX излетяха с ракетата Falcon 9, техният тотем бе плюшен динозавър, оставен от децата им. По-наблюдателните зрители успяха да го забележат как той прелита спокойно по време на изкачването към МКС.

През годините, астронавтите взимат със себе си най-различни причудливи предмети, които в последствие остават да се реят над главите ни. По времето на мисиите Аполо е имало сериозни ограничение за това, какво мъжете могат да вземат със себе си - всеки от тях имал "малко пликче с лични вещи".

Разбираемо, най-често астронавтите се спирали на снимки на семействата си. По време на мисията на Аполо 16 през 1972 г. Чарлз Дюк решава да остави своите фотографии на лунната повърхност, с ръчно написано послание за онези, които ще се качат на спътника след него. Тогава той още не знае, че слънчевата радиация ще заличи както семейството, така и посланието му. 

А когато на 20 юли 1969 г.  лунният модул "Орел", който носи астронавтите от мисията Аполо 11, набожният Бъз Олдрин носи със себе си чаша, вино и парче хляб. Преди Нийл Армстронг да стъпи за първи път на Луната, Олдрин настоява за минута мълчание, за да прочете част от Евангелието от Йоан. Първата течност, разлята на Луната, е в знак на причастие.

През 1971 г., Алън Шепърд от Аполо 14 успява да убеди НАСА да му позволи да вземе стик и топка за голф. Той прави може би най-странния удар в историята на този спорт, а топката остава на лунната повърхност.

Ала най-необичайно от всичко е малката керамична пластина, която съдържа шест произведения на изкуството. Тя се озовава на Аполо 12 нелегално. Творбата, наречена "Лунен музей" е създадена от артиста Форест Майерс от Ню Йорк. Той имал съучастник - един от инженерите, който му бил близък приятел. Пластинката, която съдържала творби както на Майерс, така и на други автори, включително Анди Уорхол, била скрита в краката на лунния модул от съучастника на артиста. Те останали завинаги на Луната, както и първата лунна арт галерия.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК