Гръцката църква: Йогата е абсолютно несъвместима с християнската вяра

Милиони по света я практикуват по време на изолацията

08.06.2020 | 13:02 Редактор: Искра Ангелова
Гръцката църква: Йогата е абсолютно несъвместима с християнската вяра

Гръцката православна църква (ГПЦ) обяви йогата за "абсолютно несъвместима" с християнската вяра, съобщава британското издание The Times. Светият синод постанови, че практикуването на йога не е физическо упражнение а "фундаментална част от индуистката религия".

Според данните на Международната организация по йога около 300 милиона души по света практикуват йога, а милиони хора правят това, за да поддържат форма и да се освободят от стреса по време на изолация.

Както припомня изданието, Гръцката православна църква не издига глас за първи път срещу йогата. Миналата година Арголойският митрополит Нектарий проведе събитие, на което предупреди множеството срещу "опасностите" от източната практика, като отбеляза: "Изповядваме се на Бога. Това е същото, което правят хората, докато правят йога", информира "Фокус".

The Times пише, че и по-рано йогата е ставала обект на религиозни спорове, но въпросът дали тя е индуистка практика остава спорен. 

Йога позите наистина съдържат елементи от духовната практика, а комплексът асани "Поздрав към слънцето" се отнася до ритуала за поздрав на индуисткия бог на слънцето. Въпреки това през 2015 г. съд в Калифорния, който разглежда случая дали йога е религиозна практика и дали тя може да бъде разрешена в училищата, постанови, че ако йога практикуващият не придава религиозно значение, то не се явява такова.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Йогата действително е тясно свързана и с духовното учение, ако се практикува правилно и не е за всеки, не за всеки е добра и полезна. Сигнализирай за неуместен коментар