Валентин Танев: Капсулирането на театрите и трупите е много опасно

У нас не е дефинирано определението "свободен артист", каза той

26.05.2020 | 21:55 Редактор: Искра Ангелова

Танцови школи, театри и опери отварят врати. Те ще могат да работят и на закрито. Танцовите зали ще допускат по 20 души в едно помещение.

"Условията са 30% заетост, когато сме в залите, а когато сме на открито - 50%. Това е една положителна стъпка, дано всичко да минава добре. Но аз бих искал да споделя няколко извода от цялата криза за това, което се случва с театрите", каза актьорът Валентин Танев в предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че не е дефинирано определението "свободен артист" и в момента държавата няма лостове как да подпомогне тези хора, които са на свободна практика.

"Във Франция има закон, според който, ако даден артист е бил зает 6 месеца с някакъв проект и след това остане без работа, той може да се впише на борсата, което значи, че държавата го осигурява. А в България това нещо не е решено", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Актьорът посочи, че няма нормативен документ, който да дефинира, че един свободен артист остава без работа и това е много важно да бъде свършено в следващите месеци.

"Другото, което държавата може да направи, е да дефинира няколко групи в сценичните изкуства - театри, опери... Такива, които могат да работят на делегиран бюджет, и такива, които няма да имат тая възможност и биха могли да останат на един бюджет, какъвто са сега. По този начин може да станат на 2 групи", коментира Валентин Танев.

Според него капсулирането на театрите и трупите е много опасно. 

"Първият и основен е риск е спиране на движението на нормалното обмяна на идеи и на колеги, които да работят в различни трупи. Опасно е за свободните артисти, защото държавните театри ще се капсулират и ще издържат трупите си. Това ни връща в 80-те години на миналия век", категоричен е Танев.

Той допълни, че всички тези недостатъци би трябвало много ясно да се отчетат и да се търсят мерки за решаването им.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК