Най-любопитните тенденции в архитектурата

Отворени пространства, природа вътре и възможност да качите къщата си на колата

23.05.2020 | 22:30 Редактор: Ралица Братанова
Най-любопитните тенденции в архитектурата

От 1981, когато IBM пусна на пазара своя пръв Personal computer, животът ни се промени до неузнаваемост. Само една част от него на пръв поглед си остава същата: домовете ни. 

Те все така се състоят от покрив, стени, врати и прозорци, както е било и преди 100 години. Но това е измамно впечатление. Всъщност жилищата са на прага на истинска революция - те отдавна вече не са "моята крепост", стаята губи статута си на интимно пространство, "вътре" и "вън" се сливат, покривите и фасадите са осеяни с всевъзможни отвори. Можете дори да натоварите къщата си на колата и да я преместите на друго място. 

Най-интересните тенденции в архитектурата за следващите години през погледа на Bulgaria ON AIR:

ОТВОРЕН ПЛАН

Отминаха времената, когато една стая трябваше да има четири стени и врата. Все повече хора откриват чара на помещенията с отворен план – те се сливат едно с друго без прегради, като позволяват домът да се превърне в един вид огромна обща стая. 

Забравете традиционната идея, че кухнята е "работно пространство", което да отделите с врата. Сега може да готвите, като разговаряте с половинката си, която почива на дивана във всекидневната, а децата вече похапват в трапезарията – всички тези места образуват общо пространство. 

Концепцията е любима не само на по-общителните хора, но и на архитектите, защото им позволява да използват естествената светлина на много по-голяма площ, както и да пуснат въображението си на воля. 

ДУПКИ И ПРОЦЕПИ

Искате повече светлина в дома си? Ако смятате, че прозорецът е достатъчен за целта, явно не следите архитектурната мода. 

В нея изобилстват фасади с на пръв поглед причудливи процепи, покриви с подобни на люкове отвори към небето и цели стени, "надупчени" за повече естествено осветление. Разбира се, че основната им функция е неочакван декоративен елемент, който да направи дома ви различен. 

Но не е за пренебрегване и директният достъп на слънцето до вътрешността на къщата, както и възможността погледът ви да се рее отвъд, без да имате прозорец пред себе си.

ПРИРОДА ВЪТРЕ

Да направи така, че проектираната от него сграда да намери общ език със заобикалящия я пейзаж, е една от основните задачи на архитекта. Почти всички проекти на жилища от последните години се "хвалят" с връзката си с природата – някои залагат на витринни прозорци, други на просторни веранди, а трети оставят дивото да влезе вътре. 

Всеки може да сложи няколко саксии в дома си и да счита, че си е осигурил зеленина и естествени филтри за въздуха в стаята. Някои хора обаче стигат по-далеч и запазват цели дървета, които продължават да живеят насред самата постройка. 

По-авангардните интериорни дизайнери ще ви предложат и "зелени" стени, напълно покрити от растения, да внесат истинска свежест и спокойствие в атмосферата на дома ви. Природата обаче не е само флора – друга актуална тенденция е запазването на масивни скални късове от естествения релеф на терена, които да станат акцент или дори да служат вместо стена на някоя постройка.

МОБИЛЕН ДОМ

В последните години все повече млади архитекти се обръщат към социално ангажираната архитектура, като предоставят свободно плановете на  сградите си или да предлагат проекти, които и човек с ниски доходи да може да си построи. 

Част от тенденцията са все по-популярните преносими домове – кубове, които рядко надвишават 30 квадрата, но пък осигуряват всичко необходимо за удобно, макар и непретенциозно съществуване. 

Съвсем естествено клиентите на подобни проекти са хора между 20 и 40 години с интензивна работа в големия град, които търсят начин да избягат от задъханото си ежедневие. Мобилните къщи им дават възможност  да сменят пейзажа всяка седмица и да прекарват повече време сред природата.

НЕБОСТЪРГАЧИ

И докато за някои луксът е да намерят време за простичък живот в провинцията, за други големият град предлага всичко необходимо за щастливо съществуване. В света има 64 града с население над 5 милиона души и начинът да се намери място за всеки следващ, който иска да си търси късмета там, е височината. 

Площта е толкова ограничена, че последната тенденция са супер тънките небостъргачи, които почти могат да се вместят на площ като за голяма къща. Апартаментите, които се предлагат в тях, са с ограничена квадратура, което пък ги прави сравнително достъпни. За хората с по-завидни финансови възможности остават последните етажи, откъдето да се любуват на светлините на града.

УМНИ ДОМОВЕ

Ако има тенденция в съвременната жилищна архитектура, която няма признаци скоро да заглъхне, то това е използването на дигитални технологии. Те ви позволяват не просто да осигурите по-голяма сигурност на дома си, но и да управлявате осветлението, аудио и видео системите си от разстояние, да настроите парното на комфортна температура още на път за дома, и въобще да контролирате почти всеки процес в него посредством смартфона си. 

В страните с висок жизнен стандарт автоматизираните домове отдавна са се превърнали в стандарт. Те ви спестяват не само работа и неудобства, но и са енергоефективни.

Текст: Кристина Нигохосян

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК