Какви храни са полезни за мозъка ни?

Протеините и полезните мазнини са задължителни

21.05.2020 | 23:30 Редактор: Ралица Братанова
Какви храни са полезни за мозъка ни?

Всички хранителни вещества, които приемате, трябва да са здравословни, за да доставят важни елементи на всеки орган, на мускулите, на мозъка. Знаете ли, че мозъкът ви се нуждае от калории, за да функционира? 

Затова, когато гладуваме, често изпитваме замъгляване на съзнанието, трудности в концентрацията, проблеми с паметта.

Според изследвания, представени в Proceedings of the National Academy of Sciences, мозъкът може да изразходва до 20% от всички приети за деня калории, за да изпълнява функциите си. 

Затова е много важно да се храним здравословно, да приемаме разнообразни полезни хранителни вещества и да избягваме вредните храни.

Полезните въглехидрати, омега-3 мастните киселини, протеините и полезните мазнини са задължителна част от разнообразието от полезни за мозъка храни.

Ечемик 

Ечемикът е пълнозърнеста култура, много богата на витамини В и фибри. Те понижават холестерола, подобряват състоянието на сърдечносъдовата система, подхранват мозъка и стимулират неговите функции.

Къри 

Кърито подобрява основни функции на мозъка, като памет и концентрация, способност за запомняне и класификация на нова информация. Смята се, че редовната консумация на къри може да подпомогне превенцията на болестта на Алцхаймер.

Орехи

Орехите доставят полезни протеини и здравословни мазнини на мозъка, артериите и сърцето. Редовната им консумация подобрява когнитивните способности на мозъка и паметта. Омега-3 мастните киселини в орехите имат положителен ефект върху цялата сърдечносъдова и нервна система. 

Снимка: istock

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК