Протест в Израел – черни дрехи и един ковчег с надпис "култура"

В демонстрацията участваха артисти от опери, театри, оркестри, музеи, галерии

18.05.2020 | 17:24 Редактор: Наталия Тотева
Протест в Израел – черни дрехи и един ковчег с надпис

В Израел се проведе демонстрация на хора на изкуството. Те погребаха културата, облечени в черни дрехи.

"Само в центъра за балет и танц в Тел Авив "Сузан Делал" са на щат 150 човека. Всеки от тях има семейство,което изхранва. Освен тях имаме десетки хора, които работят на граждански договор. Има и гостуващи артисти на свободна практика", каза по време на демонстрацията Хана Вайс.

Артисти от опери, театри, оркестри, музеи галерии на Израел протестираха срещу липсата на конкретен план за излизане от кризата в областта на културата.

Културните учреждения бяха първите, заставени да затворят врати, като ще са последните, които ще ги отворят.

"Културата е лекарството,което ще излекува душите на хората след карантината. Дайте им го навреме и в необходимите количества". Това гласеше текст на плакатите, които служителите на културните институти носеха по време на протестите.

Демонстрацията беше в деня, в който е било предвидено в Националната опера да се състои премиера на "Травиата". Певците искаха да направят концерт на открито с най-популярните арии, дуети и ансамбли. Полицията се намеси и им бе забранено.

Не им позволиха да пренесат концерта дори във фоайето на Операта, предаде БНР. След това всички желаещи можеха да чуят изпълнението в Интернет. 

Ден преди това по улиците на големите израелски градове преминаха траурни шествия. На ковчега бе написано "култура". Сценични работници, носещи цветя и облечени в траурни дрехи, вървяха с него.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК