Кучетата също влизат в пубертет, твърди проучване

Изследвани са различни породи спрямо привързаността, която показват към стопаните си

18.05.2020 | 06:00 Редактор: Наталия Тотева
Кучетата също влизат в пубертет, твърди проучване

Кучето ви е на 7 или осем 8 и изведнъж спира да ви слуша?  А когато го повикате, то ви гледа предизвикателно и тича в обратната посока?

Рядко има собственици, които не са преживели това и учените съветват да не се притеснявате – кучето ви е в пубертет! Според ново проучване четириногите ни приятели също преминават през тази критична фаза. 

Те са много чувствителни в началния период на пубертета, който ги кара да се държат точно като хората, твърди проучването.

"Собствениците на кучета знаят от опит, че поведението им в юношеска възраст е различно от поведението на малки и възрастни кучета", смята Барбара Смутс от Университета в Мичиган.

Също като тийнейджърите, кучетата в юношеска възраст могат да спрат да слушат стопаните си.

За да определи как пубертетът променя поведението на кучето, изследователският екип е наблюдавал растежа на 70 женски овчарки, голдън ретривъри и лабрадори, обучавани за потенциални кучета-водачи.

Те са оценявани по различни поведенчески признаци за "привързаност". Колко внимание изискват, как реагират при раздяла.

Изследователите са работили с кучетата, когато са били на 5 и 8 месеца. Инструкцията към животните е била да стоят близо до стопаните си или до непознати, информира БГНЕС.

Всички кученца в предпубертетна фаза бързо се подчинили и при двете условия. Когато обаче достигнали пубертета, те многократно отказвали да следват стопанина си, но за сметка на това са били готови да се подчинят на непознатия.

Снимка: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК