Три онлайн теста – колко вероятно е да съм заразен с коронавирус?

Те не заместват посещението при лекар, но дават първоначална насока

07.05.2020 | 17:28 Редактор: Наталия Тотева
Три онлайн теста – колко вероятно е да съм заразен с коронавирус?

Колко вероятно е да съм заразен с коронавирус? Все повече здравни институции по света предлагат онлайн тестове за проверка на тези вероятност. 

Новият коронавирус има много лица. Някои заразени имат повишена температура и кашлица, други губят обонянието си и са отпаднали, а трети имат много повече симптоми наведнъж. Много не развиват никаква симптоматика. 

Не всеки обаче може да се подложи на тест за диагностициране. В някои региони по света – Лос Анджелис, например – започнаха да предлагат безплатни тестове за всички, дори и за хора без симптоми. Все пак малко страни могат да си позволят подобна практика.

За да се избегне създаването на организационен хаос в болници и лаборатории, все повече здравни институции по света предлагат онлайн тестове за проверка на вероятността за зараза. 

Те не заместват посещението при лекар, но дават първоначална насока.

Онлайн тестовете са предвидени предимно за хора, които имат поне няколко симптома. Препоръчително е да проведете подобен тест, ако през последните дни сте имали няколко от следните симптоми: болки в гърлото, температура над 38 градуса, кашлица, загуба на обоняние и вкус, хрема, главоболие и болки в ставите или умора и отпадналост.

Три онлайн теста

Участниците в тестовете отговарят на множество въпроси, свързани със здравословното им състояние, демографска информация, социални контакти. На български език е направен един онлайн тест за проверка на вероятността от зараза с коронавирус. Разработили са го лекари от най-големия спешен център в България "Пирогов". 

Използването на системата е безплатно и анонимно, а методологията на проекта следва утвърдени световни практики, посочват от медицинския институт. В първите дни след пускането му обаче страницата бе трудно достъпна: https://covid.bg.

Берлинската клиника Шарите също е разработила онлайн тест. Той се предлага както на немски език, така и на английски. Настройката за езика се намира на сайта горе вдясно: DE/EN. Линк към онлайн теста на Шарите: https://covapp.charite.de/questionnaire.

Британската здравна служба NHS предлага подобен тест на английски език: https://111.nhs.uk/covid-19/. За да го започнете, трябва да зададете реален пощенски код във Великобритания. 

Кога контактът със заразен става опасен?

Хората, които са нямали контакти със заразени и не проявяват симптоми, не би трябвало да изпадат в паника и да се подлагат на тест в лекарски кабинет, казват някои медици. При какви условия контактът със заразен вече се смята за опасен?

Според експертите от най-голямата университетска клиника в Германия – берлинската Шарите, рискът нараства, ако сте имали директен физически контакт (като докосване, ръкостискане, целувка) със заразен, ако сте в продължение на 15 мин. на по-малко от 1,5 м. дистанция от заразен, ако живеете със заразен.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Снимка: Pixabay.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Ето от къде кмета на Кресна си е взел безплатни тестове за Ковида...от LA...е това е да си кмет... с връзки е човекът. Ха-ха-ха. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
пффф
преди 4 години
Т.е. това е един въпросник? Анкета?....Това даже не заслужава да се коментира повече. Сигнализирай за неуместен коментар