Изследване: Мъжете са програмирани да живеят по-малко от жените

Различията не са свързани с по-голяма скорост на стареене при самците

25.03.2020 | 23:33 Редактор: Искра Ангелова
Изследване: Мъжете са програмирани да живеят по-малко от жените

Европейски зоолози откриха нови доказателства, че мъжете са програмирани от еволюцията да умрат по-рано от жените. Резултатите от изследване показаха сходни различия в продължителността на живота у други 100 вида бозайници, живеещи в различни условия, предаде ТАСС.

"Установихме, че самките сред бозайниците живеят средно 18,6 процента по-дълго от самците, като за половината от изследваните видове този показател надвишава 20%. Впечатляващо е, че различията не са свързани с по-голяма скорост на стареене при самците, а с по-малка смъртност сред представителките на нежния пол във всички възрастови групи", поясниха учените.

Данни на Световната здравна организация сочат, че средната продължителност на живота на човека днес е 72 години, като жените живеят по-дълго от мъжете. Международен изследователски екип под ръководството от Жан-Франсоа Льометр от университета в Лион, Франция, констатирал, че тази разлика в продължителността на живота не е уникална за човека особеност, както предполагаха някои експерти, а обща характеристика за повечето бозайници, информира БНР.

Специалистите стигнали до тези заключения, след като комбинирали данни за продължителността на живота сред 100 вида бозайници, живеещи в 134 популации на различни места по света.

Въпросната база данни дала възможност да се преценят продължителността на живота на самки и самци, рискът от смърт за тях и скоростта им на стареене в детството, зрялата и напредналата възраст. 

Общо погледнато, самките сред почти всички видове бозайници живеят по-дълго от самците, като това е характерно за всички стадии от живота, а не само за напредналата възраст. Има и някои изключения - самците сред летящите мишки живеят 20-30 процента по-дълго от самките. Това е характерно също за лемурите, зайците, морските свинчета.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК