fallback

Откриха молекула, която спомага за работната памет

Това може да допринесе за лечението на неврокогнитивни разстройства

23.03.2020 | 22:49 Автор: Наталия Тотева

Изследователи от Йейл са открили молекула, която помага на невроните да поддържат информацията в работната памет, съобщи Медикъл експрес, цитиран от "Монитор".

Възможно е откритието им да помогне за разработването на лечение на неврокогнитивни разстройства. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Неврон".

Чрез работната памет се ориентираме в заобикалящия ни свят. Тя е основа на абстрактното мислене, важна е за изпълнението на различни когнитивни задачи - планиране, учене, решаване на проблеми. 

При шизофренията и болестта на Алцхаймер този тип памет е ограничена. 

"Работната памет възниква в невронните мрежи в префронталния кортекс", обясни един от авторите на изследването Мин Ван. "Научихме, че те имат специфични изисквания за молекулярна поддръжка", добави той.

Според учените тези невронни мрежи зависят от невротрансмитера ацетилхолин, който стимулира рецепторите М1 по повърхността на невроните от префронталния кортекс. 

Действията на ацетилхолина при шизофрения и болестта на Алцхаймер са намалени.  Изследователите са на мнение, че рецепторите М1 могат да послужат като потенциален терапевтичен агент.

Снимка: Pixabay.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback