Пустинните скакалци унищожават Близкия изток и Африка

Той е най-разрушителният мигриращ вредител в света

22.03.2020 | 09:00 Редактор: Искра Ангелова
Пустинните скакалци унищожават Близкия изток и Африка

Докато светът продължава да се бори с коронавирусната инфекция COVID-19, милиони хора в Африка и Близкия Изток се изправят пред все по-влошаващата се и безпрецедентна криза с пустинните скакалци, които унищожават всичко по пътя си.

Според експерти кризата с насекомите едва сега настъпва, тъй като конкретния вид скакалец има способността да се множи с безпрецедентен темп заради благоприятните условия, предизвикани от климатичните промени.

Пустинният скакалец, наречен "най-разрушителният мигриращ вредител в света“ от Организацията на обединените нации за храни и земеделие (FAO), е в състояние да унищожи продоволствената сигурност на милиони хора по света. Наскоро Кения, Етиопия и Сомалия се бориха с тази криза, като последствията от нея тепърва ще се изчисляват, информира БГНЕС.

Кийт Кресман, старши експерт в ООН заяви пред The ​​Guardian, че при стандартни условия популацията на пустинния скакалец досега трябваше да намалее, но промените в климата способстват за размножението му, което поставя под въпрос основни храни за препитание на над 25 милиона души.

Циклонът Мекуну през май 2018 г. е създал идеална среда в пустинята между Саудитска Арабия, Оман и Йемен за живот на скакалеца. За ден насекомото изяжда приблизително еквивалента на собственото си тегло в прясна храна.

"Обикновено циклонът създава благоприятни условия за около 6 месеца, а след това местообитанието изсъхва, така че не е благоприятно за размножаване на насекомите, и те умират, или мигрират", обяснява още експертът.

Въпреки това, заради по-топлите морета вследствие изменението на климата, циклоните са все по-често срещано явление, а валежите от тях създават условия, благоприятни за размножаване на пустинните скакалци. Влажната песъчлива или глинена почва е основна среда за размножаването им.

Към момента общо 10 държави пострадаха много сериозно от нашествието на скакалците – Кения, Етиопия, Йемен, Иран, Судан, Еритрея, Египет, Саудитска Арабия, Сомалия и Оман.

"Ситуацията остава изключително тревожна в Африканския рог, по-специално в Кения, Етиопия и Сомалия, където се извършва широко множене на насекомите, и започват да се образуват нови рояци", съобщава експертът.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК