Радост за децата: "Бъди полезен" вдъхва нов живот на градинките в София

Почти не се наблюдават вандалски актове след реновирането им

21.03.2020 | 11:25 Редактор: Тодор Петров

Лили, Евлоги и Виктор са част от неправителствената организация "Бъди полезен", която от една година насам променя междублоковите градинки в София, където децата намират място за игра.

Слъчневата градинка в кв. "Изток" е една от градините, в които от организацията са направили най-много интересни и необичайни неща. Инициативата им започва символично на 3 март. 

"Нашата идея беше да бъде общественополезни и решихме да направим тази акция", посочи Евлоги пред екип на Bulgaria ON AIR.

"С опита решихме, че трябва просто да започнем, а пък с времето ще намерим начин как да направим всичко. Пребоядисваме люлките и сменяме седалките, не може да монтираме нови уреди и да премахваме стари. Бяхме в "Дружба", планираме да ходим и на други места. Избираме градинките напълно на случаен принцип", разказа Виктор.

"Бъди полезен" винаги съгласува със Столичната община всяка своя акция. Често дори взимат от общината боя и дъски за пейките. В цялата инициатива на "Бъди полезен" се включват над 200 души, но твърдата група е от 30 човека. 

Признават, че са очаквали да има повече вандалски актове, но виждат сериозна промяна в обществото. Само в 2 от 15 реновирани градинки има по една счупена дъска. Естествено, най-много на освежаването се радват децата и дори изявяват желание да помагат. 

Вижте повече във видеото.

Бел.ред.: Репортажът е заснет преди 2 седмици.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК