4 вредни последици за здравето от пиенето със сламки

Освен това те са вредни за околната среда

10.03.2020 | 16:11 Редактор: Ивет Арабова
4 вредни последици за здравето от пиенето със сламки

Едно от най-често използваните средства за консумация на течности са сламките от пластмаса. Знаем, че те нанасят сериозни щети на околната среда, но използването им може да навреди и на здравето ни. Някои изследвания сочат, че отпиването с пластмасови сламки може да доведе до попадане на микрочастици пластмаса в организма ни и това да повлияе на здравето ни в дългосрочен план, пише Az-jenata.bg.

Какво още се случва, когато пиете любимата си напитка със сламка, без значение дали тя е от пластмаса или биопродукт?

Поява на бръчки

Появата на бръчки е естествен процес от стареенето на кожата. Въпреки това, вероятно сте чували за мимически бръчки? Като тези, които биват наричани "бръчки на гнева“ и обикновено се образуват между веждите, бръчките по челото, които могат да се появят, ако твърде често повдигаме веждите си. Пиенето със сламка също може да предизвика образуване на бръчки над горната устна, заради честото повтарящо се движение на устните, с които отпиваме.

Оцветяване на зъбите

Когато сме си избелили зъбите при специалист или в домашни условия и искаме да запазим бялата си усмивка, една от препоръките е да консумираме по-малко цветни храни и напитки или да го правим със сламка. Много е важно как използваме сламката и къде я позиционираме. Ако е в задната част на предните зъби, тогава рискът от оцветяване е по-малък. Но ако облива зъбите отпред, то тогава вероятността те да променят цвета си е много голяма.

Възможно е да напълнеете

Според публикация в "Washington Post“ сламките могат да ви накарат да пиете повече, отколкото ако пиете само от чаша. Това особено важи за калоричните напитки, като газирани, сокове, кафе специалитети.

Подуване на корема и образуване на газове

Ако често страдате от подуване на корема и газове, помислете си колко често ползвате сламки. При отпиването със сламка не само поемаме повече течност, но и излишен въздух. Натрупването на излишен въздух в стомашно-чревния тракт може да предизвика оригване, за да се освободи погълнатият въздух, но в някои случаи се подува коремът, образуват се нежелани газове, създава се един дискомфорт.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК