Кои са доказаните ползи от консумирането на меда?

Той има антибактериални и противогъбични свойства

24.02.2020 | 23:20 Редактор: Искра Ангелова
Кои са доказаните ползи от консумирането на меда?

През зимата медът се използва не само за подслаждането на любимия ни чай и някои други ароматни напитки, но и като за средство, което предпазва от вируси. От години натуралният продукт се използва за подсилване на имунната система заради неговото силно антимикробно действие.

Истинският и вкусен мед се познава и по това, че може да кристализира. При фалшивия това не се получава или става на нива – отгоре може да е втечнен, а надолу по-гъст.

Предпазва от грип

Както стана ясно, ако не сте алергични към меда или нямате други противопоказания, трябва да ядете повече от него през този сезон. Той има антибактериални и противогъбични свойства.

Медът е натурален антисептик, като в зависимост от това от какво е добит, той може да прогони микробите, попаднали в тялото и да спомогне за по-бързото възстановяване при инфекции.

Зарежда с антиоксиданти

Качественият мед, в който няма глюкоза и други примеси, съдържа химикали, които действат като антиоксиданти, от които организмът има нужда през зимата, за да се предпази от вируси. Те предпазват клетките от вредното влияние на свободните радикали, които могат да ни разболеят, съобщава tialoto.bg.

Според информация на Healthline, полифенолите в меда са мощен антиоксидант, който намалява риска от сърдечни проблеми.

Помага при проблеми с храносмилането

Консумацията на мед се препоръчва при запек, диария, болки в стомаха и други неразположения. Попадайки в организма, веществата в меда се борят с вредните бактерии, които причиняват подуване, гастрит и колит.

Компонентите в натуралния мед насърчават развитието на полезните бактерии в стомаха.

Намалява болките в гърлото и кашлицата

Освен че гони вирусите, медът има свойството да намалява болките при кашлица и раздразнено гърло. Една лъжичка е достатъчна, за да облекчи неприятното усещане. Ето защо от години с него се овкусява чаят, който приемаме, когато сме болни или искаме да не настинем.

Комбинацията между мед, настърган джинджифил и сок от прясно изцеден лимон, има силно антиоксидантно действие и се препоръчва при кашлица и болно гърло. Тя има отхрачващ и успокояващ дихателната система ефект.

Добър заместител на захарта

Медът е по-здравословна алтернатива на бялата захар. В него има фенолна киселина и флаваноиди – мощни антиоксиданти.

Според едно изследване, цитирано от Healthline, 48 души, които имат диабет тип 2, консумацията на мед не увеличава до такава степен кръвната им захар, в сравнение с тази на рафинираната.

Друго проучване доказва, че заместването на бялата захар с мед може да намали нивото на триглицеридите, които повишават количеството на лошия холестерол.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК