Хонконг, Шанхай и Токио са най-скъпите градове в света

Четвъртата позиция е за Ню Йорк

16.01.2020 | 17:20 Редактор: Ралица Братанова
Хонконг, Шанхай и Токио са най-скъпите градове в света

Хонконг е най-скъпият град в света според проучване на Julius Baer Group, проследяващо градовете на база набор от луксозни стоки и услуги - от къщи и лични треньори до уиски. 

Докладът подчертава нарастващия обхват на разкоша сред най-заможната прослойка в световен план, докато напрежението в някои държави нараства заради разликата между богатите и всички останали, съобщава Bloomberg, цитиран от Investor.bg.

Високите местни данъчни ставки правят Рио де Жанейро - вторият по големина град в Бразилия - най-скъпия метрополис в света в пет от 18 категории в "Отчет за глобалното богатство и начин на живот" за 2020 г. на швейцарската банка.

Въпреки това Хонконг е определен за първенец в класацията на Julius Baer Group, като бившата британска колония често се посочва в топ 10 на най-скъпите общини в категории като изискани вечери и луксозни коли. 

Въпреки че може да отпадне от бъдещите класации след продължаващите месеци наред протести, които оказват влияние върху икономиката му, други азиатски градове се представят добре - Шанхай, Токио, Сингапур, Тайпе и Банкок са сред първите 10 позиции.

Шанхай е на второ място, следван от Токио. На четвърта позиция е Ню Йорк, а Сингапур, Лос Анджелис и Лондон заемат съответно пето, шесто и седмо място. 

Тайпе, столицата на Тайван, се класира осма в класацията, следвана от Цюрих на девета и Монако на десета позиция.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК