Facebook слага край на видеата с манипулирано съдържание

Новата политика ще се бори срещу използването на изкуствен интелект

08.01.2020 | 11:41 Редактор: Искра Ангелова
Facebook слага край на видеата с манипулирано съдържание

Социалната мрежа Facebook забранява разпространението на видеа, които са манипулирани с помощта на различни инструменти, въпреки че практически е невъзможно да се премахне цялото налично фалшиво съдържание, съобщава The Wall Street Journal.

Забраната е част от стъпките, които да спомогнат за намаляване разпространението на дезинформация в мрежата.

Вицепрезидентът по управление на глобалните политики на Facebook Моника Бикерт разкри подробности, свързани с новата политика на компанията. Спирането на манипулирано съдържание е най-конкретната стъпка, която социалната медия предприема за борба със силно манипулирано съдържание (т.нар. deepfakes), информира Bloomberg TV Bulgaria.

Фалшивото съдържание е свързано с изображения или видеоклипове, манипулирани чрез използване на сложни алгоритми, които правят невъзможно различаването на истинското от манипулираното съдържание.

"Въпреки че подобни клипове са рядкост в интернет пространството, те са голямо предизвикателство за нашата индустрия и общество, тъй като използването им се увеличава", казва още Бикрет.

От Facebook заявиха, че ще премахнат подвеждащи клипове, които са били редактирани или манипулирани по начини, които не биха били очевидни за обикновения потребител.

Новата политика на Facebook, свързана с фалшивото съдържание, ще се бори срещу използването на изкуствен интелект за публикуване на съобщения в платформата.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК