Думата на 2019 година е "Климатична спешност“

Много от новите думи са свързани с интернет и социалните мрежи

01.01.2020 | 20:05 Редактор: Юлия Христова

Според речника на Оксфорд думата на 2019 година е "Климатична спешност“ или "Климатична аварийна ситуация“. Използването на термина е нараснало с близо 11 000% спрямо предходната година, сочат данните на речника. През последната година се наблюдава рязко нарастване на дискусиите относно изменението на климата. 

Неутралното по род местоимение "те“, използвано на английски за определяне на хората, които не се считат, нито за жени, нито за мъже, е избрано за дума на 2019 г. от речника "Мериам-Уебстър“. Търсенето на "те" скочило с 313% за една година.

Не така стоят нещата у нас. И макар че словосъчетанието "климатична спешност“ все още не е регистрирано у нас, съществуват редица други, които са свързани с климата.   

Много от новите думи са свързани с интернет и социалните мрежи, като  думата „инфлуенсър и глагола "разприятелявам се“. Те се пренасят, освен в мрежата и в реалния живот.

За последните 15 години езиковедите у нас са регистрирали около 2500 нови думи,  словосъчетания и фразеологизми, които ще влязат в третото издание на Речника на новите думи. Очаква се той да излезе през тази година.

Репортаж на Боряна Благоева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК