"Климатична стачка" стана дума на 2019 г.

За първи път терминът е употребен през 2015 г.

07.11.2019 | 15:10 Редактор: Юлия Христова

В годината на глобални протести срещу климатичните промени и призивите на Грета Тунберг към учениците да не ходят на училище "климатична стачка" се превърна в думата на годината, според лексикографите.

Всяка година екип на Collins Dictionary преглежда над 9,5 милиарда думи, за да създаде списък от десет нови или важни термини. Една от тези десет става дума на годината. 

Според определението "климатична стачка" означава "форма на протест, при която хора отсъстват от училище или работа, за да вземат участие в демонстрация, изискваща спешни и решителни действия срещу климатичните промени."

За първи път терминът е употребен през 2015 г. за масовата демонстрация в Париж по време на среща на ООН за климата.

Думата набра популярност през 2018 г., когато Грета Тунберг започна да пропуска училище в петък, за да протестира пред парламента, провокирайки заглавия в пресата и широк глобален отзвук.

Лексикографите са наблюдавали лавинообразно покачване в употребата на термина през 2019-а, най-голямото сред думите в списъка им, пише Guardian.

Според Хелън Нюстийд от "Колинс" "Климатична стачка" е изместила по употреба в медийния дневен ред дори Brexit, макар и за кратко.

Думата е във връзка и с миналогодишната призьорка: "Еднократна употреба" беше думата на 2018, отнасяща се до пластмасовите предмети, които се използват само веднъж, пише БНР. 

Друга, свързана с климата дума в списъка, още няма точен еквивалент на български: rewilding – която означава връщане на площи земя в първоначалния им див вид, както и hopepunk – която означава "литературно и артистично движение, което празнува търсенето на положителни цели пред лицето на злополучието."

Думите от последните шест години все по-често са свързани с политиката. 

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК