Най-награждаваният египетски филм открива Sofia MENAR 2020

Месец преди началото му в Културен център G8 и Евро синема предстои MENAR уикенд (13-15 декември)

12.12.2019 | 20:27 Редактор: Юлия Христова

Sofia MENAR Film Festival имa една основна цел - да ни срещне със сюжети, често пъти доста далечни от холивудските. 

През януари предстои 12-тото издание, което ще стартира с най-награждавания египетски филм за последното десетилетие - "На края на света". Това ще стане на 14 януари от 19.00 ч. в Дома на киното. Фестивалът ще продължи до 30 януари с прожекции в Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешки център – София.

Трогателната история на отхвърления от обществото Бешай и неговия малък спътник Обама трогна зрителите и критиката по целия свят и спечели десетки награди, включително от фестивалите в Кан, Валядолид и Филаделфия. Освен че беше номиниран за "Златна палма" в Кан, дебютът на Абу Бакр Шауки беше избран да представи Египет и в надпреварата за чуждоезичен "Оскар".

"На края на света" представя историята на обезобразения Бешай , който прекарва по-голямата част от живота си на сметището, където преживява заедно със съпругата си и малцината приятели. След смъртта на жена му, Бешай решава да намери роднините си и тръгва на дълъг път със старото си магаре и симпатичния хлапак Обама.

Програмата на Sofia MENAR Film Festival представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. 

Месец преди началото на Sofia MENAR 2020 в Културен център G8 и Евро синема ще тече MENAR уикенд (13-15 декември), който ще включва 9 от любимите заглавия на зрителите от предишни издания на фестивала.

За традицията и историята на Sofia MENAR Film Festival с един от организаторите му - Здравко Григоров разговаря Юлия Христова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК