Морбили, Чернобил, Brexit - най-търсените термини в Google от българите

Папа Франциск, Цветан Цветанов и Джени Суши водят класацията за личностите

11.12.2019 | 20:09 Редактор: Ралица Братанова

"Резултати от изборите в ЕС", "Морбили" и "Чернобил" са най-търсените от българите термини в Google  през 2019 г., съобщават от компанията.

Обобщените годишни данни на търсачката показват, че българите са били ангажирани с търсения за избори и здравни кризи, като в списъка попадат още "Африканска чума", "Легионерска болест" и "Brexit".

Същевременно в списъка се прокрадват думи като "инфлуенсър", но онлайн потребителите са се вълнували и от електрически тротинетки. По-любопитното е, че през тази година е имало засилен интерес към Закона за изпиране на пари – ЗМИП.

Папа Франциск, Цветан Цветанов и Джени Суши пък са най-търсените от българите личности в Google. Темата за климата очевидно не е подмината – в този списък попада и Грета Тунберг.

През 2019 г. най-значимите събития, за които българинът е търсил информация търсачката на Google, са "Черен петък", "Изтекли данни от НАП", пожарът в "Нотр Дам" в Париж, "Местни избори" и раздаването на Оскарите.

Българският тенисист Григор Димитров успя да оглави списъка на най-търсените спортисти, следван от Кубрат Пулев и Антъни Джошуа.

В листа с най-търсени изпълнители преобладават български имена, като Кристина Димитрова, Мила Роберт, Ицо Хазарта и други. От чуждестранните място намират американската сензация Били Айлиш и регетон звездата Малума.

При спортните събития футболният двубой "България" – "Англия".

В раздел "Кино" за първи път българско заглавие се оказва сред най-търсените. В случая това е продукцията "Доза щастие", следвана от блокбъстърите "Аквамен", "Жокера" и "Отмъстителите: Краят". 

Репортаж на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК