Грета Тунберг грабна отличието на Time "Личност на годината"

Списанието я определи като икона

11.12.2019 | 17:32 Редактор: Василена Василева
Грета Тунберг грабна отличието на Time

Списание Time обяви своята Личност на годината и без изненада, това е 16-годишната активистка Грета Тунберг.

"Тя е обикновен тийнейджър, който, събирайки смелост да говори истината пред силните на деня, се превърна в икона на цяло едно поколение", пишат от списание Time. И добавят: "16-годишното момиче успя да превърне неясните страхове за планетата в глобално движение за промяна."

Time обявиха Грета като Личност на годината, малко след като тя обвини лидерите на ООН в евтин PR, вместо в предприемането на истински действия за справяне с глобалното затопляне.

"Не можем да продължим да живеем, сякаш няма утре. Защото няма утре. Това е всичко, което искам да кажа“, споделя Тунберг в своето интервю за Time. По това време тя още е на лодката, която трябва да я отведе от Вирджиния до Португалия.

Тунберг започва своята стачка през август 2018 година. Тя пропуска училище и с малката си картонена табелка  Skolstrejk för klimatet (Училищна стачка за климата) стои сама пред сградата на парламента на Швеция.

16 месеца по-късно се изправя пред лидерите на ООН, срещна папата и вдъхнови 4 милиона души да се присъединят към нея. На 20 септември 2019 се състоя най-голямата стачка за климата правена някога, благодарение на нея.

"Моментът наистина е различен. През годините много велики, морални движения са ставали популярни, но днес, младите хора превърнаха това движение в тяхна кауза", казва носителят на Нобелова награда Ал Гор пред Time.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК