40 години от смъртта на голямата поетеса Петя Дубарова

В Бургас първи ще видят кадри от филма "Петя на моята Петя", вдъхновен от живота ѝ

04.12.2019 | 19:50 Редактор: Василена Василева

Навършват се четири десетилетия от смъртта на голямата бургаска поетеса Петя Дубарова. Скоро на голям екран ще излезе и филмът "Петя на моята Петя", вдъхновен от живота ѝ.

Талантливата млада поетеса, тогава ученичка в английската гимназия в Бургас, се самоубива в дома си със сънотворни хапчета и остава завинаги на 17 години... завинаги сгушена в топлото море, което толкова обича. 
Остават и думите на Христо Фотев, който първи забелязва таланта ѝ още като дете. Поетът казва, че отказва да говори за нея в минало време.

"В моето отчаяние във въздуха, в който още вибрира крехкото дихание на устните ѝ, ми забраняват това… Понякога трябва да се надигна на пръсти, за да я погледна в очите", пише Фотев. 

Освен стихове, проза и преводи, след Петя остават и десетки песни по нейните стихове. Тончо Русев, впечатлен от таланта на поетесата даже издава цяла плоча. 

В Бургас първи ще видят няколко ключови сцени от най-новия български филм "Петя на моята Петя", за да си спомни за момичето, което написа, че си представя страданието като неонова светлина. 

Репортаж на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК