Половината от фирмите у нас не рециклират използваната хартия

В България се подписват 1,5 млн. кредита годишно, което означава 210 млн. страници или 12 500 мъртви дървета

26.11.2019 | 23:00 Редактор: Василена Василева
Половината от фирмите у нас не рециклират използваната хартия

55% от компаниите в България не рециклират използваната хартията. Това показва проучване на фирма Офисмарт*. Според данните 45% от дружествата предават хартията си за преработка, а около 60% не знаят, че освен хартия, на рециклиране подлежат и други офис консумативи като маркерите например.

94% от анкетираните са готови да дадат хартията си за рециклиране, ако преди това е минала през шредер (48%) или имат договор и гаранции за конфиденциалност от събиращата организация (46%). Опазването на личните данни е приоритет на всички компании и затова е важно те да изискват от фирмите, които събират отпадъците им гаранция, как се унищожават те, коментират от Офисмарт. 

Според тях загубите за обществото и природата, от това че все още не достатъчно се рециклира у нас, са значителни. По данни на БНБ в страната се подписват близо 1,5 млн. кредита годишно. Ако всеки от тях е средно по 140 страници документация за двете страни, това означава 210 млн. страници или 12 500 мъртви дървета, ако не се рециклира хартията само в този сектор, обясняват от фирмата.

Анкетата е проведена в периода октомври-ноември тази година сред клиенти на компанията и членове на Българската асоциация за управление на хора.

Още новини четете в Investor.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страница ни във Facebook ТУК