Джамбазки подари "Македонският въпрос - история и актуалност" на делегати в ЕС

В книгата се разглежда Македонският въпрос от Балканските войни до края на 20-и век и началото на 21-и век

22.11.2019 | 21:28 Редактор: Василена Василева
Джамбазки подари

В Европейския парламент евродепутатът Ангел Джамбазки подари книгата "Македонският въпрос - история и актуалност", издадена от Македонски научен институт - София, с автор доц. д-р Стоян Германов, на членовете на Делегацията в Съвместния парламентарен комитет ЕС - Северна Македония.

В книгата се разглежда Македонският въпрос от Балканските войни до края на 20-и век и началото на 21-и век, включително идеите за разрешаването му, пропуски и компромиси.

От Скопие: Мини Шенген е полезен, но само като въведение към ЕС

Припомняме, че Съвместният парламентарен комитет, съставен от делегация от Европейския парламент и парламента на Република Северна Македония, разглежда всички аспекти на отношенията между Европейския съюз и Република Северна Македония. Той може да отправя препоръки до Европейския парламент, до парламента и правителството на Република Северна Македония, до Съвета на ЕС и до Европейската комисия.

Подаръкът е в съответствие с принципната и последователна позиция на Ангел Джамбазки и ВМРО - Българско национално движение, изразена и от българското правителство посредством рамковата позиция относно разширяването на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Албания, а именно, че пътят на Македония до членство в Европейския съюз минава през консенсус с България за общото историческо минало, основано на обективни факти.

Категорична позиция на ВМРО - Българско национално движение е, че България трябва да продължава да подкрепя Македония по отношение на нейната евроатлантическа интеграция, стабилност и териториална цялост. Подкрепа, която обаче е възможна единствено и само след изчистване на спорните въпроси в общата ни история - след постигане на конкретни резултати в работата на Съвместната експертна комисия по историческите и образователните въпроси, верифицирани от Съвместна междуправителствена комисия, относно периода от общата ни история до 1944 г., в т.ч. и постигане на договореност за Гоце Делчев, ВМОРО - ВМРО и Илинденско-Преображенското въстание.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страница ни във Facebook ТУК