5 причини да се будите посред нощ

Това е често срещан проблем при много хора

17.11.2019 | 11:37 Редактор: Ивет Арабова
5 причини да се будите посред нощ

Заспивате бързо и лесно, дори сънувате, но по средата на вечерта изцъкляте очи и започва будуването. Звучи ли ви познато?

Буденето посред нощ може да бъде много досадно, но още по-неприятно е, когато не можете да заспите отново. Ако това ще ви успокои, не сте единствените. Събуждането в средата на нощта е често срещан проблем при много хора, пише Tialoto.bg

Ето и 5 от възможните причини за това:

Вашата стая

Човек спи най-леко в първия стадий и тогава е най-вероятно да се събуди от неща, като непривична температура (по-студена или прекалено топла стая), скърцаща врата или прозорец… дори от светлина, която попада в близост до очите ви. Най-добре се спи на тъмно, по-хладно и тихо място.

Страдате от тревожност

Ако страдате от тревожност е силно вероятно да се будите редовно нощем и след това да ви е трудно да заспите отново. Някои хора дори изпитват панически атаки посред нощ, които могат да ги събудят от доста дълбок сън.

Имате свръхактивна щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза контролира функцията на няколко други органи. Когато тази жлеза е свръхактивна, тя произвежда прекалено много от хормона тироксин, който може да окаже влияние върху различните системи на вашето тяло. Проблеми със съня, повишена сърдечна честота, прекомерно изпотяване, тревожност, тремор са някои от общите симптоми на свръхактивна щитовидна жлеза. Говорете с вашия лекар, той може да предложи някои лекарства, с помощта на които да се справите с него.

Имате синдром на неспокойните крака

Хората, страдащи от синдрома на неспокойните крака, може да изпитат неудобни усещания и изтръпване в областта на краката си и неустоимо желание да ги преместват постоянно. Тези симптоми се усилват нощем. Понякога други основни проблеми като недостиг на желязо също могат да доведат до това състояние. Можете да успокоите мускулите си с топла баня, ако имате такъв проблем.

Страдате от сънна апнея

Сънна апнея, която е често срещано медицинско състояние при по-възрастните хора, също може да наруши съня ви. Това разстройство забавя или спира дишането ви, докато спите. Машина с непрекъснато положително налягане на дихателните пътища (CPAP) е най-разпространеното лечение за сънна апнея и може да ви помогне да спите по-добре през нощта.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК