България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изложба ни връща в социалистическото ни минало

Поводът е кръглата годишнина от настъпването на демократичните промени

08.11.2019 | 09:59 Редактор: Стефанка Митева

Регионалният исторически музей София откри своята изложба, озаглавена "Манифестиращата идеология 1944 – 1989“. 

"Поводът за създаването на тази временна изложба е кръглата годишнина - 30 години от настъпването на демократичните промени в България. Решихме да оценим тази дата чрез поглед назад. Да представим едно много различно общество от сегашното, в което идеологията на управляващата комунистическа партия е водеща и прониква във всички сфери на живота", коментира кураторът на изложбата Теодора Межекова в "България сутрин".

От днес могат да се видят експонати, които са били характерни за тогавашното общество. Има множество плакати и афиши с пропагандно съдържание, дори и некролог на Сталин. 

Посетителите ще могат да видят кухненски сервиз, на който са изобразени символите на социализма - червената петолъчка, книгата и факлата, както и електрически крушки с лика на Георги Димитров и Владимир Ленин. 

"Музеят има много функции. Наред с изложбените, ние имаме и образователна функция. Идеята е безпристрастно да погледнем на този период, да представим факти и предмети и да създадем представа за периода", коментира Ерина Кръстева от Регионалния музей пред Bulgaria ON AIR.

Изложбата е отворена за посетители от днес до края на януари 2020 година. 

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК