Хакнаха профила на Валери Божинов в Instagram

Какво да правим, ако ни се случи нещо подобно и трябва да ли да плащаме откуп?

31.10.2019 | 18:35 Редактор: Василена Василева

Хакери атакуваха Instagram профила на поредна знаменитост - този път на футболиста Валери Божинов. Какво да правим, ако ни се случи нещо подобно и трябва да ли да плащаме откуп?

Над 60 хиляди последователи е имал футоблистът в хакнатия си профил. Проверка показа, че в момента съдържание в него няма. 

Според експертите хакерите са всеядни - не подбират и нямат претенции.

Те атакуват наред всеки един профил с идеята, че всеки има някакви тайни, всеки има желание да запази сигурността си и в един момент е склонен да плати определена сума пари като обезщетение. 

А тайните не се крият в това къде сме ходили и какво сме яли, а в чатовете и снимките, където е секретната лична информация. 

Препоръчително е да не плащаме откуп за откраднат профил, дори при заявено желание за преговори от страна на пиратите. Не трябва да плащаме и с виртуалната валута биткойн, която е непроследима, съветват експертите по киберсигурност.

При изнудване в интернет може да се обърнем към полицията или към отдел Киберсигурност на ГДБОП, както и към сайта, в който е регистриран профилът ни, тъй като голяма част от социалните мрежи имат алгоритъм за действие при подобни ситуации при легитимация от наша страна.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК