Има ли потенциал за развитие българското селско стопанство?

Нямало инвестиции в напоителната система от десетилетия

24.10.2019 | 18:00 Редактор: Василена Василева
Има ли потенциал за развитие българското селско стопанство?

След 1989 г. в България за съжаление нищо не е направено за запазването и укрепването на системите за напояване. Почти нищо не е останало от тази инфраструктура и в тази посока трябва да се работи. В последните години особено силно усещаме негативите от измененията на климата, тази година беше изключително тежка, особено в някои райони, каза Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България и бивш земеделски министър, в телефонно интервю за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него средства могат да се намерят не само по европрограмите, а и ако бъде разработена програма и се приеме като приоритет, от бюджета.

"Сега сме в навечерието на нов програмен период и сега е времето за действие, ако се разработва такава стратегия", коментира той.

Според Върбанов България има огромен воден ресурс и "ние с доста лека ръка се отнасяме към това, но трябва да се научим да пестим водата. По думите му има нови технологии, които дават възможност за по-добри резултати в сегашното глобално затопляне, които могат и вече се прилагат в България.

"Трябва вниманието ни да се насочи към факта, че в последните години ние се превърнахме в износител на суровини и принадената стойност не остава в България. В същото време внасяме готови продукти от други страни. Важно е да не повтаряме грешките от миналото, а да търсим решения, в противен случай ще продължим да сме износител на евтина суровина", заяви в заключение Върбанов.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК